fbpx

A zöldgazdaság fejlesztéséről tárgyalt az EU környezetvédelmi tanácsa

Az uniós országok környezetvédelmi miniszterei 2014. október 28-án Luxemburgban tanácskoztak az EU hulladékpolitikájának jövőjéről, valamint az Európa 2020 elnevezésű átfogó uniós fejlesztési stratégia környezetvédelmi-fenntarthatósági vonatkozásairól – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden.

A tájékoztatás szerint a magyar delegációt vezető V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta: Magyarország támogatja az úgynevezett körkörös (hulladékmentes) gazdaságra való áttérés célját és az erőforrás-hatékonyság növelését. Az államtitkár hangoztatta továbbá, hogy a hatályos uniós hulladékgazdálkodási előírások teljesítése is rendkívüli erőfeszítéseket igényel a tagállamok részéről. Az Európai Bizottság által nemrégiben javasolt ambiciózusabb célok különösen nagy terhet rónának a polgárokra, így a bizottsági javaslatban foglaltakat kellő körültekintéssel kell megközelíteni. Figyelembe kell venni a tagországok aktuális helyzetét, tényleges gazdasági teljesítőképességét és pénzügyi lehetőségeit, melyek meghatározzák a célok eléréséhez szükséges fejlesztésekre szánható ráfordítások korlátait.

A közlemény szerint V. Németh Zsolt kiemelte: a körkörös gazdaság megteremtésének feladatát a fenntartható termelés és fogyasztás oldaláról szükséges kezelni. A hulladékhierarchia csúcsán álló megelőzést csak akkor lehet elérni, ha nem a keletkezett hulladék, hanem a gyártási folyamatok vannak a figyelem középpontjában. A megelőzésre fordított erőfeszítések olyan megtakarításokat, technológiai újításokat eredményezhetnek a termelői és szolgáltatói szektornak, melyek javítják a versenyképességet.

Az Európa 2020 stratégia félidei felülvizsgálata kapcsán a tagállamok megállapodtak, hogy a környezetvédelmi szempontok továbbra is jelenjenek meg a szakpolitikákban. A tárcavezetők egyetértettek abban is, hogy a 2010-ben elfogadott stratégia alapvető céljait és eszközrendszerét ne változtassa meg az EU. Fontos emellett, hogy a fenntartható növekedéshez a tagállamok aktívan kihasználják a zöldgazdaság fejlesztésében rejlő lehetőségeket – olvasható a tárca közleményében.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .