fbpx

Nőtt a tisztán biomassza alapú áramtermelés tavaly

Nőtt a megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelés tavaly Magyarországon, különösen jelentős a tisztán biomassza, valamint a napenergia térnyerése, de növekedett a biogáz- és depóniagáz-, valamint a biológiailag lebomló kommunálishulladék-alapú áramtermelés is az előző évekhez képest – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán.

A MEKH az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a hivatal minden évben elkészíti beszámolóját, amelynek célja, hogy összefoglaló képet adjon a hazai megújuló alapú villamosenergia-termelés, valamint a főként ennek támogatására szolgáló kötelező átvételi rendszer (KÁT) működéséről és alakulásáról.

A beszámolóból kiderül, hogy a tisztán biomassza tüzelés, a napenergia és a biológiailag lebomló kommunális hulladék hasznosítása növekedett számottevően 2013-ban, mind a beépített kapacitást, mind a villamosenergia-termelést tekintve. A szén-biomassza vegyes tüzelés csökkent, illetve időjárási okok miatt kevesebb zöld áramot termeltek szél- és vízenergiából.

Az összesített megújuló alapú villamosenergia-termelés 3,69 százalékkal bővült, és elérte a 2828 gigawattórát tavaly – ismertette a MEKH. (A hivatal honlapján található adatok szerint 2013-ban az 1,5 megawatt és annál nagyobb teljesítőképességű magyarországi erőművek összesen 25 800 gigawattóra villamos áramot termeltek.)

A KÁT-rendszer keretében értékesített, támogatott villamos energia mennyisége 1868 gigawattóra volt tavaly, az előző évhez képest enyhén emelkedett.

A megújuló energiaforrások hasznosítása nemcsak a nemzetközi fenntarthatósági és klímavédelmi célok megvalósításával, hanem Magyarország gazdaságfejlesztési törekvéseivel is összhangban van. Az erőforrások fokozottabb felhasználása a hazai területfejlesztés fontos eszköze lehet, munkahelyeket teremthet, javíthatja az érintett térség önellátó képességét és megalapozhatja fenntartható fejlődését – hangsúlyozta a MEKH.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .