fbpx

A hulladékgazdálkodás területén működő holding rendszer kialakítása jelenleg még folyamatban van

A hulladékgazdálkodás a legfontosabb feladata az uniós tagállamok politikájának. Ezért hazánkban jövő év elejétől új rendszert vezetnek be- hangzott el szerda este a Hozam klubban. A központi díjszabás mellett a rezsicsökkentés fenntarthatóságáról is beszélt a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkár.

Az Európai Unióban minden ember évente 5 tonna hulladékot termel. Jelenleg is úszik az Atlanti-óceánon egy Magyarországnál nagyobb hulladék sziget. Ez a két tény elég ahhoz, hogy beismerjük a hulladékgazdálkodás az egyik legfontosabb eleme lesz valamennyi Európai Uniós tagállam politikájának, így Magyarországnak is- hangzott el szerda este a Hozam Klubban. A tervek szerint 2025-től tilos lenne a műanyag, a fém,a karton, a papír és egyéb biológiai lebomló hulladékok lerakása; 2030-tól pedig bármilyen -nem maradék -hulladék lerakása is. Ennek egyik jelentős eleme a biológiai lebomló hulladék hasznosítása, amely Magyarországon még gyerekcipőben jár. A szolidaritás elve alapján működő hulladékgazdálkodás és a szennyvízkezelés területén működő holding rendszer tervezése, kialakítása jelenleg még folyamatban van. A következő 7 éves időszakban közel 30 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre a természetvédelem számára – tette hozzá az államtitkár, aki kitért a hazai és határon túli értékekre, a Hungarikumokra is.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.szolnoktv.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .