fbpx

Mindenki másképp csinálja – egy kicsit

Regionális szeminárium a radioaktív hulladék elhelyezéséről

Október 20-22. között Közép-Európa országainak regionális szemináriuma zajlott Budapesten a radioaktív hulladék elhelyezéséről. A szlovén, szlovák, cseh, osztrák és magyar szakértők részvételével zajló tanácskozás célja az volt, hogy megosszák egymással a hulladékkezelés lokális gyakorlatát. Ugyan az alapelvek nemzetköziek, ám a napi rutin mindenütt más és más. Ezért is fontos, hogy a magyar gyakorlat megint követendő példaként szerepelhetett. 

A konferencia első napjának színhelye az RHK Kft. bátaapáti telephelye, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló volt. A létesítményről most is elismerően nyilatkoztak a vendégek.

A résztvevő országok szakértőinek előadásai a következő napon kezdődtek. Az első témakör az egyes nemzetek hulladéktárolási programjait és az e területen közelmúltban elért eredményeit taglalta. A szlovén felszólalók a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladék kezeléséről, illetve a kis és közepes aktivitású hulladék elhelyezéséről számoltak be. Az előadók a Vrbina telephely kialakításával kapcsolatos 2009-2014 közötti mérföldköveket ismertették, illetve bemutatták azt is, hogy próbálják a tárolóval kapcsolatos elgondolásokat a sűrűn lakott, folyó közeli helyszín adottságaival kombinálni. Az előadásokból kiderült, mivel az ország nukleáris programja kicsi, főként a regionális nukleáris megoldásokra támaszkodnak.

A szekció magyar előadója, Nős Bálint a nemzeti radioaktívhulladék-kezelési program legújabb fejlesztéseit mutatta be a résztvevőknek, és szó esett az egyes hulladék-típusok hazai kezeléséről, a püspökszilágyi és bátaapáti tároló működéséről, illetve a tervezett nagy aktivitású hulladékot tároló kialakításának körülményeiről. Nős Bálint beszélt a projekteket jellemző transzparenciáról, melynek köszönhetően a tervezésbe és döntéshozatalba be tudják vonni a közvéleményt is. A szekciót az osztrák előadás zárta, amely az új hulladékmenedzsment-adatbázis kialakításának körülményeit mutatta be. Wolfgang Neckel elmondta, céljuk, hogy modernizálják a hulladékkezelő létesítményeket, ennek egy lépéseként nemrég megújították a tárolási és csomagolási megoldásokat a Nuclear Engineering Seibersdorf GmbH-nál, Ausztria egyetlen radioaktív hulladékot kezelő telephelyén.

A szlovákiai JAVYS szakértője, Peter Salzer szerint az évente megrendezett regionális szeminárium fontos fórum. „Nagyszerű, hogy közvetlenül, akár informálisan is meg tudunk vitatni problémákat, baráti és objektív módon. Jó látni, hogy szakértők új generációja jelent meg ezen a tanácskozáson” – mondta.

A konferencia további négy témát is tárgyalt. Az RHK Kft. tapasztalatairól és gyakorlatáról a társadalmi kapcsolatok és a támogatás kérdéskörével kapcsolatban Honti Gabriellát és Dr. Molnár Balázst, a biztonsági értékelések kapcsán Baksay Attilát, a geológiai kutatások témájában Török Patrikot, míg a hulladékkezelési technológiák részben Nényei Árpádot, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberét t hallhatták a regionális szeminárium résztvevői.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.rhk.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .