fbpx

A hulladék nyomában

Komplex informatikai szakrendszer kezdte meg működését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségnél. A Hunorral, amelyhez az ügynökség szerződéses partnerei csatlakozhatnak, két éven belül teljesen papírmentessé válhat a szelektív hulladékgyűjtés adminisztrációja.

Október 1-je óta élesben működik a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere (Hunor). Célja a pontos és gyors adatfeldolgozás; a papíralapú dokumentumok részleges, majd teljes kiváltása, azaz az adminisztráció teljes elektronizálása.

A komplex informatikai szakrendszer egyrészt támogatja az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) mindennapi tevékenységét, a szerződéses partnereivel történő elszámolás, részfinanszírozás gyorsabb lebonyolítását, másrészt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók számára lehetővé teszi a szelektív hulladékgyűjtést végző járműveik követését, azaz költséghatékonyságuk növelését. További funkciója, hogy adatokat szolgáltat a minisztérium, valamint a hatóságok, illetve – igény szerint – az Európai Unió felé.

– Három évvel ezelőtt, az OHÜ megalakulásakor még nem volt rá lehetőségünk, hogy elektronizált vállalatirányítási rendszert vezessünk be. Most, hogy az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) révén pályázati forrásból rendelkezésre álltak az anyagi források, eljött az ideje a váltásnak. Óriási előrelépés ez mind az OHÜ, mind a partnereink életében. Alapvetően biztonsági okokból a klasszikus modell mellett döntöttünk, azaz – az elnyert támogatási forrásból – megvásároltuk a hardver- és a szoftvereszközöket, és saját magunk üzemeltetjük a rendszert. Úgy érezzük, hogy a felhő még gyerekcipőben jár, majd ha kiforrottabb lesz, megvizsgáljuk a bevezethetőségét – fogalmaz Muhoray Róbert projektmenedzser.

Hulladékgazdálkodási alaprendszer

A Hunor magját a komoly tűzfallal védett hulladékgazdálkodási alaprendszer képezi, amely három modulból épül fel. Ezek: feladatirányító, elszámolási és ellenőrzési, illetve a hulladékmozgásokat nyomon követő alrendszer, amelyek természetesen összekapcsolódnak, közöttük megoldott az adatkapcsolat. Az OHÜ kívülről dolgozó munkatársai (például ellenőrei), valamint szerződéses partnerei a tűzfalon keresztül férhetnek hozzá az alrendszerekhez.

A feladatirányító alrendszer végzi a törzsadat-kezelést, a technológiai folyamatmodell kialakítását és követését. Az alrendszer egyik fontos feladata a kockázatelemzés, amely segít beazonosítani a fokozottan és a kevésbé kockázatos tevékenységeket. A technológiai folyamatmodellező rész a hulladékkezelési eljárások egymáshoz viszonyított értékelhetőségéhez, sorrendbe állíthatóságához, továbbá az egyes hulladékáramok tisztaságának meghatározásához nyújt segítséget.

Az elszámolási és ellenőrzési alrendszer feladata a partnerek által benyújtott havi jelentések adminisztrációja, pénzügyi elszámolása, ellenőrzése. Az OHÜ ellenőrei – törvényi felhatalmazásuk birtokában – eddig a papíralapú dokumentumokat, számlákat ellenőrizték partnereiknél. A Hunor munkafelületet nyújt az ellenőröknek az elektronikus dokumentumok ellenőrzésére.

Merre halad a hulladék?

A hulladékmozgásokat nyomon követő alrendszer egy GPS-alapú eszköz, a logger segítségével követi a járműveket. Egyfajta flottamenedzsment-rendszerként működik, megmutatja, hogy a járművek merre mentek, mikor, hol vettek fel hulladékokat. Ez a szolgáltatás nem csupán az OHÜ-nek nyújt hasznos adatokat, hanem a szerződéses partnereinek is, amelyek így pontos képet kaphatnak járműparkjuk mozgásáról, tevékenységéről.

Az OHÜ alapfeladata, hogy rendezett, átlátható és hosszú távon hatékony legyen Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés

Az OHÜ alapfeladata, hogy rendezett, átlátható és hosszú távon hatékony legyen Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés

– A loggerek mobil okoseszközök, amelyeken az előre telepített járatkövetés-alkalmazás fut, és amelyeket a vezetőnek manuálisan kell kezelnie: bekapcsolnia az eszközt, megadnia a jármű rendszámát, kijelölnie az adott anyagáramot, megnevezni a begyűjtési edényzet típusát és méretét, beírnia, hogy adott helyen milyen hulladékot vett fel, hogy befejezte a műveletet stb. Ezt meg kell szokni, hiszen eddig a gépjárművekben legfeljebb csak beépített, automatikusan működő GPS eszközök voltak. Mindazonáltal ez a funkció rendkívül fontos a munka elvégzésének ellenőrzése szempontjából.

Az a szándékunk, hogy a járatkövető által összegyűjtött adatokat átadjuk a partnereinknek is. Így ők is pontosan nyomon tudják követni a GPS-szel nem rendelkező járműveik vagy alvállalkozóik mozgását, tevékenységét. Azért is döntöttünk a mobil eszköz mellett, hogy teljesen elkülönített rendszeren dolgozzunk. Így még a lehetősége sem áll fenn annak, hogy partnereink egyéb adataihoz (például üzleti titkokhoz) hozzáférjünk. Kizárólag olyan adatokat látunk, amelyek az OHÜ és a partnere között létrejött szerződés tárgyát képezik – mutat rá Muhoray Róbert. A loggereket egyébként térítésmentesen adják a szerződéses partnereknek. Az OHÜ 500 loggerrel indított, de maga a rendszer ennek akár a tízszeresét is ki tudja szolgálni.

Felhasználóbarát felületek

A Hunor felhasználói felületeit igyekeztek úgy kialakítani, hogy azok hasonlítsanak a korábbi, megszokott nyomtatványformákhoz, Excel táblákhoz. A partnerek ezeken a felületeken tudják megnézni feladataikat (elszámolások indítása, hiányok pótlása stb.), továbbá itt kapnak pontos státust arról, hogy éppen hogy állnak munkájukkal. Minden partner természetesen csak saját adataihoz fér hozzá, miközben az OHÜ teljes képet kap az összes szerződéses partnerének tevékenységéről. Minden adat, amely korábban papíron, illetve Excel táblákban volt, bekerül a Hunorba.

– Ez év végéig még párhuzamosan folyik a papíralapú és az elektronikus adminisztráció, de még utána sem tudjuk teljesen kiváltani a papíralapú dokumentumokat. Jövő év elejétől kezdődően azonban a Hunorhoz csatlakozó szerződéses partnereinknek már csak 10-10 oldalnyi dokumentációt kell benyújtaniuk papíron. Ez óriási előrelépés a korábbiakhoz képest, amikor negyedévenként sok-sok ezer oldalnyi papír érkezett az OHÜ-höz. A 100 százalékos elektronizálás az elkövetkező két év feladata – tájékoztat a projektvezető.

Látható a pillanatnyi állapot

A Hunor hulladékgazdálkodási alaprendszere három további alrendszerrel egészül ki. A pénzügyi és vezetői információs alrendszer teljes körű kontrolling funkciót lát el, elvégzi a terv- és tényadatok összevetését, valamint elkészíti az előrejelzéseket. Alapvető célja, hogy a vezetők mindig friss információkkal rendelkezzenek az OHÜ és a partnerei közötti folyamatokról, illetve hogy az elszámolt összegeket a lehető leghamarabb átutalják. Az irat- és dokumentumkezelő, workflow alrendszer iktatási és dokumentumtárolási funkciókat lát el.

Ehhez természetesen elektronizálni kell az érintett dokumentumokat. Az illetékes hatósági adatkapcsolati alrendszer az illegálisan lerakott hulladék, az elhagyott gépjárműroncsok bejelentését segíti. Az alrendszeren keresztül az OHÜ országjáró ellenőrei pontos adatokat szolgáltathatnak az illetékes szervek felé azokról a helyekről, ahol illegálisan lerakott hulladékra vagy elhagyott gépjárműroncsra bukkannak.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.gyartastrend.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .