fbpx

Energiatorony Dániából

Dániában, Roskilde kisvárosban kapott helyet ez a különleges high tech hulladékégető, mely külső formáját tekintve egy fej nélküli tyúkra emlékeztet. A megdöbbentő architektúrájú energiatorony a közeli 9 település összes hulladékát elégeti úgy, hogy az így keletkezett energiát maximális hatásfokkal hasznosítja.

2008-ban a zsűri egyhangúan választotta ki Erick van Egeraat tervét. A Kara/Noveren helyi hulladékgazdálkodási vállalat  következő generációs hulladékégetőjének designja az ikonikusan funkcionális high tech építészetet képviseli. A 29 láb magas ipari épület két tornya a város híres katedrálisának hasonló magasságú két tornyával kommunikál, amely 1995 óta a világörökség része, s a legnagyobb idegenforgalmi vonzereje a városnak. A 12. században épült gótikus székesegyház volt az első téglából megvalósult épület Európában, hatására a téglagótika elterjedt egész Észak-Európában. Így kapcsolódik a jelen a múlthoz.

A hulladékégető homlokzata két rétegű: a belső “bőrréteg” biztosítja a tényleges klimatikus gátat. A második réteg nyers umbra színű; szabálytalan mintázatban elszórt, lézerrel vágott kör alakú lyukakkal tarkított alumíniumfelület. Ez a felület izgalmasan változtatja meg a fény látványát, ugyanis égetésnél fokozatosan erősödik a láng, a metafórikus tűz. A koncentrált fény helyett így egy látványában finom fokozatosság valósult meg.

A toronyban lévő lámpatesteket is külön lehet programozni. Mindazonáltal a megvilágítás arra szolgál, hogy hangsúlyozza az épület ipari karakterét és mindenekelőtt, hogy valamiféle poétikus értelmet adjon a koromfekete éjszakának.

Fotó: Tim Van de Velde

Forrás: www.archdaily.com

A cikk eredetiben itt olvasható: http://tervlap.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .