fbpx

A második Patyolatos fórumot tartották meg

Idén immár második alkalommal tartottak az egykori Patyolat telephelyének kármentesítéséről lakossági fórumot az Esély Pedagógia Központ Vandháti úti épületében, szerdán délután.

A fórum résztvevőit Tamás Csaba tájékoztatta                                                    (fotó: Ujházi György)

 Mint ismeretes, az egykori cég területén jelentős talajszennyezés keletkezett, ezt kell megszüntetni egy uniós projekt keretében. Az érintett városrészben (a Vandháti út – Tünde utca, illetve a sportpálya által határolva) a Békés Megyei Patyolat Vállalat 1973-tól kezdte meg tevékenységét. Az egykori cég 8000 négyzetméteres ingatlanán a ruházati vegytisztítás során keletkezett hulladék beszennyezte a földet. Az ottani eljárások révén keletkező veszélyes hulladékot, a persárt szabálytalanul tárolták. Körülbelül 280 tonnát fóliazsákokba csomagolva, zárt raktárakban, míg 900 tonnát a telephely udvarán, döntően betonozott felületen, fóliazsákokba csomagolva, vagy hordókba rakott fóliazsákokban helyezték el 1985-től kezdve. A környezetszennyezés okozója, a Patyolat jogutód nélkül szűnt meg, ezért a terület kármentesítése állami feladat lett. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2006-ban kapta meg feladatként a kármentesítést, melynek elvégzésére sikeres európai uniós pályázatot nyújtottak be.

A több mint 3 milliárd forintos összköltségvetésű projekt befejezésével – melynek várható időpontja 2015. június 30. – lehetővé válik a több évtizedig meglévő környezeti kár felszámolása. Ennek keretében elbontják a terület feletti épületeket, teljes talajcserét is végrehajtanak, valamint elemi vas oldattal kezelik a talajt. A munkák során mintegy 26 ezer köbméter földet termelnek ki és szállítanak el, a 7 méter mély injektáló-furatokból pedig nem kevesebb, mint 3500 készül majd el. Ez utóbbin keresztül juttatják a talajba a vasoldatot.
Tamás Csaba projekt-menedzser a szerdai fórumon tájékoztatást adott arról, hol is tart jelenleg a beavatkozás, milyen munkafázisok várhatók még. A szakember mindenekelőtt köszönetet mondott a lakosság eddigi türelméért és megértéséért, majd megtudtuk, hogy a szennyezett föld egyötödét már elszállították. A munkaterület április 2-ai átadását követően, június végéig elbontották a kártalanítással érintett területen lévő, összesen 1553 m2 egykori raktár és irodaépületeket. A munkagödör határolás részeként a szádfal verési munkálatok a tervezett ütemben augusztus 22-éig befejeződtek. A szádlemezek kihorgonyzása szeptember végével összesen 57 ponton elkészült. A föld kiszállítása folyamatos. Megkezdték a csóvaterület kezelését, eddig 29 ponton injektáltak nanovasat a talajba. Monitoring kutakat is létesítettek. A projektről és a kivitelezés aktuális állásáról további információkat a kármentesítés honlapján találnak az érdeklődők (http://kovizig.hu/06-projektek/02-europa-unios-projektek/patyolat/index.php).
A fórumon megjelentek egyebek mellett arról érdeklődtek, hogy a munkálatok során keletkező károkat miképpen hozza rendbe a kivitelező. Elhangzott, a bizonyíthatóan a munkálatokból fakadó károkat megtérítik, helyrehozzák. Néhányan azt sérelmezték, hogy a földet elszállító teherautók a házakhoz túl közel haladnak el. Az érintettek ígéretet kaptak arra, hogy ha lehetséges, akkor a nehézgépjárművek az érintett ingatlanoktól távolabb közlekednek majd.

Gajdács Emese

A cikk eredetiben itt olvasható: http://csabaimerleg.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .