fbpx

Megújuló energia biztosítja a nagytarcsai Petőfi lakótelep fűtését

Biomasszával működő kazánt helyeztek üzembe pénteken a nagytarcsai Petőfi lakótelepen, a berendezés csaknem 200 lakás fűtését és melegvíz-ellátását fogja biztosítani.

    A 103 millió forintból megvalósult fejlesztés ünnepélyes záróeseményén Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a beruházás bizonyítja, hogy magyar gyártmányú kazánnal és Magyarországon megtermelt biomasszával ki lehet váltani az importált orosz földgázt, egyben munkahelyeket lehet teremteni.     Elmondása szerint a lakótelep korábbi, évi közel 400 ezer köbméteres földgázszükséglete a projektnek köszönhetően a negyedére csökken. A csővezeték cseréje és a kazán hatásfokának javítása mintegy 100 ezer, a biomasszakazán pedig további 200 ezer köbméter földgáz megtakarítását teszi lehetővé.     Az államtitkár kiemelte, hogy a működéshez szükséges évi 4500 tonnányi faaprítékot a település maga tervezi előállítani.     Rimóczi Sándor (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy a biomasszával működő kazán révén kevésbé lesz kiszolgáltatott a település a földgázárak emelkedésének. Szólt arról is, hogy a telep teljes energetikai felújítását tervezik, amivel további 25 százalékos megtakarítás érhető el.       Ritter Antal projektmenedzser elmondta, hogy a kivitelezés 2014 márciusában kezdődött a csővezetékszakaszok cseréjével. Ezt követően új kazánokat szereltek be, és a faapríték-behordó szerkezetet alakítottak ki. Jelezte: a helyben megtermelhető aprítékra két-három éven belül át lehet állni.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .