fbpx

Újrahasznosítják az építési törmeléket

Bonyolult engedélyeztetési eljárást követően a közelmúltban nagy teljesítményű kőtörő berendezés állt munkába a Komlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. telephelyén.

10754333_711404685611207_454308839_o

Szinte valamennyi önkormányzat problémája az építkezések után keletkező szilárd hulladék kezelése. Ebben a kérdésben léphet jelentősen előbbre Komló, hiszen a napokban érkezett meg a Városgazdálkodás által lízingelt kőtörő monstrum a mecsekjánosi telephelyre, mely megoldást jelenthet az építési törmelék feldolgozásában, illetve újrahasznosításában.

A beüzemelést követően már zajlik a kőtörmelék zúzása, melyet követően az őrlemény a tervek, illetve az Dél-Dunántúli Környezetvédelmi- és Természetvédelmi Felügyelőség engedélye szerint a nehezen járható önkormányzati (burkolatlan) utakra kerül, segítve azok környékén lévő ingatlanok, földterületek megközelíthetőségét.

Szeitz Gábor a környezetvédelmi szempontokra hívta fel a figyelmet

Környezetvédelmi szempontból haszna a kezdeményezésnek, hogy a korábban a hulladéklerakót terhelő melléktermék – a korszerű hulladékgazdálkodási törvénnyel összhangban – újrahasznosításra kerül. Szeitz Gábor, a Városgazdálkodás telephelyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a területi képviselőkön keresztül a lakosság, a kerttulajdonosok jelezhetik, hogy a kőtörmelék – a Városgondnokság segítségével – mely útszakaszokra kerüljön.

A tervek szerint a kőtörő monstrum évente két alkalommal aprítja majd Komlón az előírásoknak megfelelő méretre a felhalmozott építési törmeléket.

A Komlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt-nél fontos szempont a hulladék újbóli hasznosítása, a lerakókba szánt különböző anyagok „eltérítése”. A szelektív hulladékgyűjtés, a zöldhulladék kezelése már eredményesen zajlik a városban, ennek jó példája a Biomass Microkomplex Komló komposzt, mely egyre szélesebb körben ismert a térségben.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.komloiujsag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .