fbpx

Fatüzelésű erőmű Ukrajna jövője

Fokozatosan függetlenítené magát az orosz földgáztól Ukrajna. Kijev mellett fatüzelésű erőmű épült, amely egy egész megyét képes árammal ellátni. Az ukránok a csernobili katasztrófa óta a nukleáris energiára sem szívesen alapoznának.

Fával tüzelnek egy ukrajnai erőműben Kijev közelében. Az ukránok alternatív megoldásokat keresnek az orosz gáz pótlására. „A kormány korábban 15 millió köbméter gázt vásárolt Oroszországtól 18 megawatt áram előállításához. Mi ezt most fa és hulladékok feltüzelésével állítjuk elő” – mondta az erőmű igazgató bizottságának tagja.

Az erőműnek az erdőgazdálkodással foglalkozó cégek is örülnek, mert értékesíthetik a fahulladékot, amelynek elégetésért eddig súlyos büntetéseket fizettek. „A 18 megawatt Ivankiv megye szükségleteit fedezi, ez 3,5 megawatt. A fennmaradt árammal még három-négy környező megyét láthatunk el” – tette hozzá Vologyimir Bojko.

Az új erőmű megfelel a megújuló energia felhasználására vonatkozó előírásoknak. A cég illetékesei szerint ezzel kiküszöbölhetik a nukleáris fűtőanyag felhasználását az energiaiparban, ami az orosz gázfüggőség csökkentése mellett egy újabb haszon.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://karpathir.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .