fbpx

Húszezer köbméter szennyezett vizet visznek el Cikóról

Megkezdte a cikói hulladékkezelőben felgyülemlett szennyezett víz elszállítását az üzemeltető Regionális Kommunális Szolgáltató (Rekom) Nonrpofit Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Kohl József tájékoztatása szerint mintegy húszezer köbméternyi csurgalékvíz kezelésére van szükség, amelynek egy részét tartályautókkal szállítják el a kaposvári szennyvíztisztítóba.

Emlékeztetett arra, hogy 2011-ben egy garanciális javítás miatt a keletkezett csurgalékvíz egy részét a létesítmény 3-as és 4-es kazettájába helyezték át. Időközben azonban olyan sok csurgalékvíz gyűlt össze, hogy már nem lehetett visszahelyezni az erre szolgáló medencébe, egy része a 3-as 4-es kazettában maradt, és a 2014 nyara óta hullott jelentős csapadék tovább szaporította a mennyiséget.

A csurgalékvíz mozgatása során nem került szennyező anyag a környezetbe – szögezte le az ügyvezető igazgató.

Hozzátette: egyelőre szakértők bevonásával vizsgálják, hogy miért gyűlik fel a csapadékvíz a tárolóban. A kft. az elszállítás mellett tervezi egy fordított ozmózis elvén alapuló víztisztító berendezés vásárlását vagy bérlését, ehhez azonban a tulajdonos önkormányzatok hozzájárulása is szükséges – jelezte.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség tájékoztatása szerint a Rekom Nonprofit Kft.-t 2013-ban 200 ezer forintos bírsággal sújtották, mert a cég nem gondoskodott a csurgalékvíz elszállításáról, majd 2014. októberben ismét bírságot róttak ki a kft.-re, ezúttal a környezethasználati engedély előírásaitól való eltérés miatt. A zöldhatóság megerősítette: helyszíni vizsgálatok szerint szennyezett víz nem folyt el a telephelyről, környezetkárosítást nem állapítottak meg.

Az ügyvezető közölte: fellebbeznek a hatóság döntése ellen.

A Bonyhád melletti Cikón 2010-ben közel hárommilliárd forintos beruházással készült el a térségi hulladékkezelő központ, a létesítményben jelenleg százkét település kommunális hulladékát helyezik el.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .