fbpx

Rezsicsökkentés otthoni adatközponttal

Meglepő, de valójában logikus szolgáltatással állt elő a Cloud & Heat Technologies GmbH. A német felhőszolgáltató cég egyrészt “olcsósítja” az adatközpont-építést, másrészt megoldást talált az adatközpontban keletkező hulladékhő hasznosítására – írja a bitport.hu.

A Heating with the Cloud szolgáltatás lényege az, hogy bárki telepíthet a lakásába vagy irodájába egy adatközpont egységet, konkrétan egy nagy, elvileg biztonságosan zárható rackszekrényt, benne szerverekkel. A szerverek termelte hőt újrahasznosítják a lakás kiegészítő fűtésére, valamint meleg víz előállítására. A szekrények a neten keresztül kapcsolódnak össze egy virtuális adatközponttá.

Egy őrült ötlet és sok kérdőjel

A drezdai székhelyű szolgáltató megoldása a német zöldek elismerését már elnyerte: tavaly megkapta a szász állam környezetvédelmi díját, sőt döntőbe jutott a német ipari innovációs díjért (Innovationspreis der Deutschen Wirtschaft) folyó versenyben.

A szolgáltatás egyik előnye a cég szerint, hogy olcsóbban tud felhős szolgáltatást kínálni, akár kisebb cégeknek is, mivel nem kényszerül nagy és költséges adatközpont építésére. A rendszerbe csatlakozók pedig csökkenthetik lakásuk energiafelhasználását.

Csakhogy… Van itt probléma is szép számmal, melyek többsége a biztonsággal – az üzemeltetési és adatbiztonsággal – függ össze.

A cégnek erre az a válasza, hogy a rendszer voltaképpen egy elosztott adatközpont, s mint ilyen, magas rendelkezésre állást tud biztosítani. A fizikai védelmet pedig szerintük az biztosítja, hogy a szerverszekrények elhelyezkedése nem nyilvános, magukat a szervereket pedig olyan fizikai védelemmel látják el, hogy ahhoz senki, tehát a lakás/-iroda tulajdonosa se férhessen hozzá. Mindezt megfejelik azzal, hogy a szervereken titkosítva tárolnak minden adatot. Az is a biztonságot szolgálja, hogy az adatok fizikailag csak németországi szervereken lehetnek, és többszörösen redundáns módon tárolódnak.

Intelligens fűtést biztosít

A fejlesztők szerint új építésű lakásokban, épületekben akár a teljes fűtési rendszert is helyettesítheti a Heating with the Cloud, de rugalmasan hozzáilleszthető kiegészítő energiaforrásként is a hagyományos rendszerekhez. A rendszer intelligens módon működik, például a szükséges számítási igényt akár úgy is szétoszthatja, hogy az igazodjon az adott terület hőigényéhez. Ha például Drezdában melegebb van, mint Berlinben, akkor inkább a berlini szerverszekrények szolgálják ki a számítási igényeket. Emellett a keletkező hőt meleg víz formájában lehet tárolni, valamit van megoldás a fölösleges hő elvezetésére is.

A Heating with the Cloud fűtési rendszer vázlata: intelligens hőellátást biztosít

Mindehhez a német polgárok már 12 ezer euróért hozzájuthatnak. Viszont onnantól minden költség a szolgáltatót terheli legalább 15 évig: a fizikai védelem, a betörés elleni védelem (pl. riasztó felszerelése), tűzvédelem; valamint a szélessávú internetkapcsolat és az áramfelhasználás költsége is. A karbantartás szintén a felhőszolgáltató feladata.

Így a lakástulajdonos gyakorlatilag önfenntartó fűtési rendszerhez jut a mintegy 3,5-4 millió forintnyi euróért. Összehasonlításként: egy korszerű hőszivattyús rendszer kiépítése, amivel jó esetben is mintegy 50 százalékos megtakarítást lehet elérni a fűtési költségekben, mintegy 3 millió forintba kerül.

Nem a német cég az egyetlen, amely a processzorok hőtermelését a fűtés szolgálatába állítaná. A francia Quarnot Computing szintén kísérletezik egy hasonló rendszerrel, de a németek a megvalósításban jóval előrébb járnak.

Már csak egy kérdés maradt: vajon ki lesz olyan bátor, hogy olyan szolgáltatóra bízza az adatait, aki gyakorlatilag bárkinél elhelyezheti az adatokat.

(A nyitó képen René Marcel Schretzmann (balra) és  Dr. Jens Struckmeier technológiai igazgató, a cég alapítói láthatók a Heating with the Cloud szekrény előtt.)

A cikk eredetiben itt olvasható: http://bitport.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .