fbpx

Mindinkább válogatni kell

A város nagyrészére kiterjesztenék a sárga zsákos szelektív hulladékgyűjtési rendszert – írja a naplo.hu.

A hulladéktörvény 2015. januártól kötelezővé teszi a háztól történő szelektív gyűjtés bevezetését, azaz törekedni kell a háztartásokban keletkező papír–, üveg–, fém– és zöld hulladékok külön gyűjtésére – erősítette meg kérdésünkre az AKSD Kft. szóvivője.

Hulladék válogatás az AKSD szelektív csarnokában Fotó: Naplóarchívum

Hulladék válogatás az AKSD szelektív csarnokában FOTÓ: www.naplo.hu

Képesné Domokos Csillától megtudtuk, hogy amennyiben az önkormányzat is elfogadja, a lakótelepi és a társasházi övezetek kivételével az úgynevezett sárga zsákos hulladékgyűjtést terjesztenék ki a város nagyrészére.

Részlegesen

Mint arról a Naplóban korábban már beszámoltunk, a sárga zsákos módszer lényege, hogy a lakosok a kuka mellé három narancssárga színű nejlon zsákot is kapnak. Ezekbe műanyagot, papírt és fémdobozokat lehet tenni. A tele zsákokat a rendes hulladékszállítási napon ugyanúgy elviszik, mint a kommunális hulladékot. Cserébe a szállító munkások annyi új zsákot hagynak ott, ahány telit felpakoltak a teherautóra. Az ily módon összegyűjtött szelektív hulladékot a cég Vértesi úti telepére szállítják, ahol szétválogatják, majd újrahasznosítják.

Jelenleg 14 ezer 103 debreceni háztartás vesz részt a sárga zsákos szelektív gyűjtési rendszerben. Ezt január elsejétől további 14 ezer háztartással bővítenék. Ezzel párhuzamosan változna a begyűjtés gyakorisága is, ugyanis a zsákokat csak kéthetente egyszer vinnék el.

– Ugyanakkor az is várható, hogy Józsán átszervezzük az elkülönített gyűjtést oly módon, hogy minden háztartásban két hulladék tároló edény lenne, amelyek közül az egyiket a kommunális, a másikat az elkülönített szemét tárolására rendszeresítenénk. Reméljük, beválik kezdeményezésünk és idővel ezt kiterjeszthetjük Debrecen egyéb területeire is – ismertette a szóvivő.

Nem minden változik

A lakótelepeken és a társasházas övezetekben a hasznosítható hulladékok külön gyűjtése nem változna. Továbbra is megmaradnának a szelektív gyűjtőszigetek, illetve a lépcsőházi papírgyűjtés. A ledobós lépcsőházakban technikai akadálya van annak, hogy külön konténerbe kerüljön a kommunális és az elkülönített hulladék.

A kisebb társasházakban pedig egyelőre helyhiány miatt nem tud az AKSD annyi kukát kihelyezni, hogy külön lehessen kezelni a termelődő hulladékot.

Képesné Domokos Csilla végül hangsúlyozta, hogy mindez csak terv, változhat, ugyanis még nem jelent meg a konkrét teendőket szabályozó rendelet.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.naplo.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .