fbpx

Öt ország, ahol elkezdtek átállni a körkörös gazdaságra

A körkörös gazdaság (circular economy) a máig jellemző lineáris gazdasági modell helyett az erőforrások visszanyerésére és újrafelhasználására keresi a megoldásokat. A Guardian öt ország átállási törekvéseit ismerteti annak kapcsán, hogy nemrég az Európai Bizottság elfogadta a keretprogramot – írja transindex.ro.

Az EB szeptemberben fogadta el a teljes körű újrahasznosítást, az értékes anyagok felhasználását, új munkahelyek teremtését, új üzleti modellek kifejlesztését és az üvegházhatású gázak kibocsátásának csökkentését célzó keretprogramot. Eszerint 2030-ig a települési hulladék 70%-át, illetve a csomagolási hulladékok 80%-át újrahasznosítják vagy újrafeldolgozzák; 2025-től a hulladéklerakók nem fogadhatják az újrafeldolgozható hulladékot; továbbá a képződő élelmiszer-hulladék mennyisége 2025-ig 30%-kal kell csökkenjen. A Bizottság becslése szerint a körkörös gazdaságra való áttérés 600 milliárd eurós megtakarítást jelentene.

Dánia már tavaly elfogadott egy stratégiát, amely szerint mindenféle hulladékot erőforrásként kell kezelni. 2022-ig a cél a háztartási hulladék 50%-ának reciklálása; ez az arány jelenleg 23%, a többi szemetet elégetik. A hulladékégető üzemek ugyan energiát termelnek, de szennyezik a levegőt, ezért most hoztak egy törvényt, amely betiltotta az új erőművek építését.

Hollandiában 50%-kal akarják csökkenteni a hulladékégetőkbe kerülő szemét mennyiségét. Az ország célja, hogy már a hulladék keletkezési fázisában annak 75%-át külön gyűjtsék.

Skócia élen jár Nagy-Britanniában a körkörös gazdaságra való áttérés terén. 2011-hez viszonyítva 25%-kal csökkentik 2025-ig a keletkező hulladék mennyiségét. Növelni akarják a jó minőségű, újrahasznosított anyagból készült termékek iránti keresletet, az e-hulladék innovatív különgyűjtését és újrahasznosítását. Októbertől pedig kötelezték a szupermarketeket, hogy ne adják ingyen a vásárlóknak a műanyag zacskókat.

Svédországban idén nyártól az elektronikus termékeket forgalmazó cégeket kötelezték arra, hogy az eladottal azonos mennyiségben vegyenek be e-hulladékot. 2020-ig a jelenlegi 70%-ról 85%-ra akarják növelni a fémhulladék újrahasznosításának arányát. Ugyancsak idéntől törvénnyel kötelezik a csomagolóanyag-gyártókat a nagyobb arányú újrahasznosításra.

Japán már 2000-ben elfogadta az erőforrások hatékony felhasználására vonatkozó törvényt. Az anyagokat állandóan újrahasznosítható javakként kezelik, és szabályozzák minden termék esetében annak teljes “életciklusában” az újrahasznosítást. Minden gyárat törvény kötelez arra, hogy szétszerelő műhelyeket működtessen, így a fémhulladék 98%-át újra tudják hasznosítani.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://think.transindex.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .