fbpx

Szelektív házhoz megy. Új hulladékszállítás a belvárosban.

December 1-től már Vácon is lehet házilag szelektálni a hulladékot, legalább is ennek bevezetésére tesz kísérletet a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Kezdetnek a belvárosban kipróbálásra kerülő program keretében, ingyenesen vehetnek fel zsákokat a lakók, amelyben külön lehet majd gyűjteni a papír, a műanyag, a fém és az italkarton hulladékot.

A Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft 2015-től szeretné bevezetni a városban a lakossági szelektív hulladékgyűjtést, ennek első szakaszában már december elsejétől kipróbálnák az új módszert. Az első célterület a belváros lesz, az itt lakók vehetnek majd fel, az erre a célra megjelölt zsákot a városi hulladékkezelőtől, amelybe majd a négy megnevezett frakciót lehet gyűjteni.

Filó András Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
December 1-től indul, egy nagyon körülhatárolt területen, ez a Széchenyi István út, a Március 15.-e tér, Duna, Gombás patak és a Csányi László körút által határolt területen belül. Az ott lakók kapnak is szóróanyagot arról, hogy milyen hulladékot milyen zsákba is lehet beletenni. Négy frakciót lehet egy zsákba beletenni és külön zsákba lehet tenni az üveget, mert annak az átvételi rendszere teljesen más és nem lehet ugyanazzal az autóval összegyűjteni mert az üveg tönkre tenné a kukásautó felépítményét.

A megjelölt területen lakók tehát a hulladékkezelő cégtől december 1-től vehetik át a zsákokat, és ebbe rakhatják bele a papír, a műanyag, a fém illetve az italkarton típusú hulladékokat, amelyet kéthetente szombatonként szállítanak el . A szolgáltató azt kéri, hogy zsákba lehetőleg a legjobban összetömörítve helyezzék el a megjelölt anyagokat, így ugyanis kevesebb fuvarral – tehát gazdaságosabban- lehet nagyobb tömeget elvinni a kerepesi lerakóba.

Filó András Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
Én arra kérném az itt lakókat elsősorban, hogy a szóróanyagban lévő információt figyelmesen olvassák el, milyen összetevőket lehet tenni a szelektív zsákba és milyen összetevőket nem. Arra kérem őket, hogy egyéb háztartási hulladékot –nagyon részletesen ki van dolgozva az anyag a szórólapon – ne tegyenek bele, mert akkor a cél nem fog megvalósulni. A célunk az, hogy újrahasznosítható legyen a hulladék és mivel ebből bevétele is lehet a cégnek akár még csökkentheti a hulladékszállítási költségeket is. Úgy, hogy arra kérem az itt lakókat, hogy figyelemmel olvassák el a szórólapunkat.

A szelektív házi gyűjtés megvalósításával párhuzamosan felszámolják a köztéri szelektív hulladékgyűjtő szigeteket. Ezeket ugyanis sokszor nem használják rendeltetésszerűen, ezért a városképet is rontják. Másik fontos szempont, hogy a „Szelektív házhoz megy” program megvalósításával az önkormányzat kapja meg a frakciókra bontott gyűjtés után járó állami támogatást. A megjelölt területen lakóknak először december 13-án kell kihelyezniük a zsákokat a házak elé, ekkor lesz ugyanis az első szelektív hulladék begyűjtés.

Forrás: http://estv.hu/

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .