fbpx

Az EXPRA az új EU-s hasznosítási célkitűzésekről

Az Európai Unióban jelenleg is zajlik a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelv felülvizsgálata. A gyártói felelősségi elvet képviselő nemzetközi szövetség, az EXPRA az alábbi állásfoglalásban fogalmazta meg véleményét az új célkitűzésekről.

  1. A kiterjesztett gyártói felelősség elvét (EPR) megfelelően át kell ültetni az EU hulladékkal kapcsolatos szabályozásába, és az EPR rendszerekkel kapcsolatban szigorú és világos minimum követelményeket meg kell határozni.
    A különböző érdekekből adódó szakszerűtlenségek és konfliktusok elkerülése érdekében egy ajánlásban kellene tisztázni a rendszerben résztvevő szereplők szerepét és felelősségét, a szelektív gyűjtés elosztását, az EPR hatáskörébe tartozó válogatási és gyűjtési költségeket, a díjtétel struktúrát, továbbá az átláthatóságot biztosító intézkedéseket. A csomagolóipar számára elsődleges fontosságú csomagolás és csomagolási hulladék irányelvbe szükséges beépíteni egy határozott utalást az EPR-re.
  2. Az új hulladékgazdálkodási célkitűzéseknek megbízható statisztikákon kell alapulniuk, és meg kell tartani a hasznosítás jelenlegi mérési pontját.
    Vitatható, hogy a javasolt magasabb célok valóban hatékonyan végrehajthatók-e annak fényében, hogy a tagországok adatai hiányosak és egymással nem hasonlíthatók össze. Ezért elsőként az adatok felülvizsgálatára lenne szükség. Továbbá ha a hasznosítás mérési pontja átkerül a hasznosító által kibocsátott mennyiségre, az egy sor akadályt eredményez, például nehezíti a nyomonkövethetőséget, csökkenti a hasznosítás minőségét és drasztikusan növeli a rendszerköltségeket.
  3. A hulladékhasznosítási célok felülvizsgálatával kapcsolatos politikai döntések meghozatalánál a költség-hasznon elemzéseket és az elérhető magasabb környezeti előnyöket kellene figyelembe venni.
    A gyártói felelősség elvének fő szerepe van a hulladékgazdálkodás továbbfejlesztésében, valamint abban, hogy a teljes csomagolási lánc optimalizálása mind környezeti, mind gazdasági szempontok figyelembevételével történik. A jelenlegi becslések azonban azt mutatják, hogy az aktuális javaslat legalább duplájára emelné a gyűjtés, a válogatás és a hasznosítás költségeit, évi mintegy 3 milliárd eurós költségnövekedést okozva az Európai Unióban.

Forrás: ÖKO Pannon hírlevél

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .