fbpx

Elképzelhető, hogy a magyar pénzérmék is tartalmaznak elektronikai hulladékot

Elképzelhető, hogy a magyar pénzérmék is tartalmaznak elektronikai hulladékot – tudta meg a Pénzcentrum. Világszerte egyre több helyen használnak ugyanis újrahasznosított alapanyagokat a pénz/érmegyártásban, például a 2016-os olimpia érmeit is így gyártja a Brazil Pénzverde. A mi pénztárcánkban lapuló pénzek alapját egyébként a dél-koreai Daewoo cégtől szerzi be a jegybank.

Elektronikai hulladékot is felhasználva készíti el a 2016-os riói olimpia érmeit a Brazil Pénzverde. A játékok szervezőbizottsága ezzel is a fenntartható fejlődés fontosságára hívja fel a figyelmet – tájékoztat hivatalos honlapján a Magyar Olimpiai Bizottság.

Az olimpiára összesen 4924 érmet vernek.

A világon használt forgalmi érmék alapanyagai jellemzően réz és/vagy nikkel és/vagy cink alapanyagból, illetve ezen fémek ötvözeteiből készülnek. Alacsonyabb címletek esetében előfordul még az alumínium használata is.

Az utóbbi években egyre inkább megfigyelhető tendencia, hogy az érme névértékéhez viszonyítva drága (pontosabban relatíve magas előállítási költségű) réz-nikkel tartalmú ötvözetből készült érméket lecserélik ún. galvanizált érmére, melynek alapanyaga réz és/vagy nikkellel bevont lágyacél. Ilyen érme például a magyar 100 forintos – tudta meg a Pénzcentrum a Magyar Nemzeti Banktól (MNB).

Lássuk, miből készülnek a mi pénzeink!

A forint forgalmi érmék alapanyaga:

  • 5 és 20 forintos: 75% réz, 4% nikkel, 21% cink;
  • 10 és 50 forintos: 75% réz, 25% nikkel;
  • 100 forintos: külső része (körgyűrű) nikkellel, a belső része (mag) réz (75%) és cink (25%) ötvözetével borított acél;
  • 200 forintos: külső része (körgyűrű) réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%)ötvözet, belső része (mag) réz (75%) és nikkel (25%)ötvözet.

A forgalmi érméken kívül, különleges történelmi-, kulturális évfordulókról, eseményekről való megemlékezés céljából, a Pénzverő törvényes fizetőeszköznek számító (névértékkel bíró) emlékérméket és törvényes fizetőeszköz funkcióval nem rendelkező emlékérmeket, medálokat is készít. Ezek alapanyaga arany, ezüst és különféle rézötvözetek.

Konkrétan a Daewoo-tól vesszük

A magyar forint forgalmi érmék gyártásához szükséges alapanyagot, az úgynevezett lapkákat a Magyar Pénzverő Zrt. a dél-koreai Daewoo cégtől szerzi be. Tekintettel arra, hogy az erre szakosodott cégek elektronikai hulladék feldolgozása során kinyerik az értékes fémeket, melyet aztán a tőzsdén keresztül megvásárolhatnak a lapkagyártó cégek, így lehetséges, hogy a magyar forgalmi érmék is tartalmaznak valamilyen mértékben elektronikai hulladékból kinyert, értékes fémalapanyagot – tudtuk meg az MNB-től.

A dél-koreai cégcsoport tucatnyi iparágban érdekelt, gyárt autókat, háztartási gépeket, felhőkarcolókat, repülőgépeket, konténerhajókat, de szállodaláncot is üzemeltet. Az egyik üzletága pedig rozsdamentes fém-alapanyagokat készít, és több ország számára is szállítanak érme-alapanyagokat.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.penzcentrum.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .