fbpx

Januártól házhoz menő szelektív gyűjtés lesz Vecsésen is

2015. január elsejétől Vecsés Város Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert fog bevezetni. A közterületen lévő szelektív gyűjtő szigetek többsége megszűnik. A Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. feladata megszervezni a szelektíven gyűjtött hulladék háztól történő elszállítását.

A jelenlegi tervek szerint a szelektív gyűjtést átlátszó, halványkék feliratozott zsákokkal fogjuk megoldani -írta közleményében a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft.
Minden elkülönítetten gyűjtendő anyag (papír, PET-palack, alumínium italos doboz)egyetlen zsákba kerül.
A begyűjtött szelektív hulladékot válogatóműbe szállítjuk, ahol anyagfajtánként osztályozásra kerül. (Mivel a szelektíven gyűjtött hulladék mindig szennyezett valamennyire, ezért az utóválogatás most is része a feldolgozásnak.) A zsákok begyűjtését 2 hetente fogjuk végezni előre megadott menetrend szerint. A begyűjtés során a kihelyezett zsákokért cserezsákot adunk. Ha a Városgondnok által kiadott zsák megtelt, más, átlátszó nejlonzsákot is elfogadunk. A zsákokra ráírjuk, hogy mi kerülhet beléjük. Kérjük ezt vegyék komolyan. Azokat a zsákokat, amelyek kommunális hulladékot is tartalmaznak, nem szállítjuk el.

  • A szelektív begyűjtés teljesen más rendszerben történik, mint a kommunális, külön menetrend szerint, más utca beosztással, kétheti gyakorisággal.
  • A decemberi számla hátoldalán részletes ismertetőt és járatmenetrendet küldünk minden lakossági ügyfelünknek.
  • Az első zsákot decemberben eljuttatjuk Önökhöz.
  • Az első járat január közepéig meg fog érkezni Önökhöz.

A Káposztafeszten készített felmérésünk szerint az emberek egy része hajlandó lenne külön kukát vásárolni a kényelmesebb szelektív gyűjtéshez. A külön kuka ésszerű megoldás, hiszen nem kell rengeteg zsákot legyártani a hulladék összegyűjtéséhez. Sajnos nekünk nem áll rendelkezésünkre forrás erre a célra. Az országban a települések döntő többségében zsákos rendszer működik. Ahol kukát is adtak a gyűjtéshez, ott európai uniós támogatásból fizették a költségeket. Tudomásunk szerint jelenleg erre a célra nincs pályázati forrás.

A figyelmes olvasónak feltűnhet, hogy csak a legszűkebb kört (papír, PET, aludoboz) fogjuk januártól gyűjteni, holott másutt esetleg máshogy van, s a Káposztafeszten is még mást írtunk a szórólapokra. Ez azért van, mert e kérdésben nem mi döntünk. Csak azt gyűjthetjük szelektíven, amit a hasznosító hajlandó átvenni. E téren nincs lehetőségünk nyomást gyakorolni. Természetesen folyamatosan dolgozunk azon, hogy további hulladékokat tudjunk bevonni a házhoz menő szelektív gyűjtésbe. Ha bővül a szelektíven gyűjthető hulladékok köre, akkor erről a város hivatalos honlapján (www.vecses.hu), a Vecsési Tájékoztatóban, a www.v-varosgondnok.hu weboldalon, és a számláink hátoldalán keresztül tájékoztatjuk a lakosságot.

A jól működő szelektív hulladékgyűjtő rendszer közös érdekünk!

A házhoz menő begyűjtés a szelektív hulladékgyűjtés kényelmes fajtája. Önnek nem kell semmi mást tennie, mint a szelektíven összegyűjtött hulladékot a gyűjtési napokon 7 óráig kitenni az ingatlan elé és azt mi díjmentesen elszállítjuk!

Ez a megoldás jobb, hiszen:

  • Önnek nem kell elmennie a szigetekhez
  • Önnek nem kell különválogatnia a szelektív hulladékot, egyetlen átlátszó zsákban mindet kihelyezheti az otthona elé.
  • Az Önök által tisztán gyűjtött szelektív hulladékot nem fogják mások beszennyezni egyéb háztartási hulladékkal.

Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .