fbpx

Kuka helyett fülbevaló: Újrahasznosítási tipp a PET palackkal

A PET-palackok nem csak a szelektív hulladékgyűjtőben végezhetik. Pár perc alatt divatos, üveg hatású fülbevaló, karkötő vagy nyaklánc készíthető belőle. A hozzáfalók fillérekbe kerülnek, a végeredmény pedig egy teljesen egyedi ékszerkollekció.

Amire szükséged lesz: üres PET-palackok (átlátszó és színes), olló, fogó vagy csipesz, gyertya, tű, fülbevaló-alap.

1. Lépés: Vágjunk nagyobb darabokra 1-2 PET-palackot. Ha eltérő a színűk, látványosabb ékszert készíthetünk.

2. Lépés: A csíkokat kockázzuk fel. Nem fontos, hogy precízen dolgozzunk, mert az eltérő formájú “gyöngyöktől” lesz egyedi az ékszer.

3. Lépés: Gyújtsunk meg egy gyertyát, fogjunk meg fogóval vagy csipesszel egy-egy kockát, és az éleit óvatosan olvasszuk meg kissé a láng közelébe tartva. Fontos, hogy csak közelíteni kell a lánghoz, nem kell fölé, vagy beletartani. A láng közelében az élek kissé összezsugorodnak, így mindegyik darab egyedi formát vesz fel.

4. Lépés: A négyzetek egyik sarkába fúrjunk lyukat egy felforrósított, fogóval tartott tű segítségével. A kormozódott élek vízzel leöblíthetőek.

5. Lépés: A kész “gyöngyökből” már csak össze kell válogatni egy nekünk tetsző kombinációt, és fülbevaló-alapra szerelni. Én 2 zöld, és 1 átlátszó négyzetet fogtam össze, mindegyiket felfűztem egy nagyobb karikára, majd azt egy fülbevaló-alapra. Szerelőkarikát és fülbevaló-alapot hobbiboltokban vásárolhatunk (ára kb. 100-150 Ft).

Ha a PET palack alját vágjuk le, és azt melegítjük meg a gyertyalánghoz közel téve, akkor virágformákat nyerünk. Ezekből is nagyszerű nyakláncok születhetnek. A mellékelt kép nagyon is jól ábrázolja ezt. Ha más színes műanyag palackokkal találkozunk, lássuk meg benne a fantáziát, használjuk fel remek bizsukként. A fantázia nem szab határt, az előbb említett fülbevaló ötlet csak egy a sok lehetőség közül.

Cipzáras ékszertartó doboz PET palackból

Ha már a PET palackok újrahasznosításáról van szó és emellett remek ékszerek születtek, el kell gondolkodnunk azon is, hogy hol fogjuk majd tárolni őket. Ha van két egyforma palackunk, aminek viszonylag lapos a talpa, akkor vágjuk őket ketté. A mellékelt ábra is mutatja, hogyan. Szükségünk lesz még hozzá egy cipzárra, ami körbe tudja fogni és persze egy ragasztópisztolyra. A cipzárt ragasszuk rá az egyik műanyag hengerre, majd a másikra. Ha megszáradt, nyugodtan ki-be húzhatjuk, remek ékszertároló doboz lesz belőle, amit akár magunkkal is vihetünk a táskánkban. Természetesen más apró dolgok tárolására is kiváló megoldás.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://delina.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .