fbpx

Az uniós környezetpolitika kiemelt célja a hulladéktermelés visszaszorítása

Az uniós környezetvédelmi politikában kiemelt feladat a túlzott hulladéktermelés visszaszorítása és a környezettudatos vásárlói szokások kialakítása.

Januártól új költségvetése van az Európai Uniónak, májusban pedig új összetételű Európai Parlamentet is választottunk. Habár uniós szinten a kitűzött szakpolitikai, így a környezetvédelmi célokban is van bizonyos folytonosság, az új bizottságok folyamatosan alakítják őket. Európa jövendő környezetpolitikájáról Hölvényi György, a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottság magyar tagja beszélt a Kossuth Rádió Oxigén című műsorában.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatban Hölvényi György azt mondta: eddig a szelektív hulladékgyűjtésre tevődött a hangsúly, de a gyártói felelősség kérdése a lobbiérdekek miatt háttérbe szorult.

Az elmúlt ciklus végén született egy megállapodás a nejlonzacskók feldolgozásával kapcsolatban, amelyet a mostani ciklusban folytatnak. A feladat nagyságát jelzi, hogy az unióban évente százmilliárd nejlonzacskót használunk fel, s ennek közel kilencven százalékát egyetlen alkalommal, nyolcmilliárd műanyag zacskó pedig úgy válik szemétté, hogy nem a kukába dobjuk ki, hanem valahol a környezetet mérgezi. A cél a túlzott hulladéktermelés visszaszorítása és a környezettudatos vásárlói szokások kialakítása. A bizottsági anyagokban prioritásként szerepel a települési hulladék újrafeldolgozása is.

Hölvényi György kiemelt feladatnak nevezte a cianidos bányászat problémájának megoldását is, amely nem csak egy frakcióhoz és egy országhoz kötődik. Mindeközben észlelhető az is – tette hozzá -, hogy az arany iránti érdeklődés miatt megélénkült a cianidos bányászatért folytatott lobbitevékenység.

Forrás: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .