fbpx

A diákok tették zöldebbé az iskolaudvarokat

Befejeződtek a munkálatok az idei Cetelem Zöldsuli program nyertes iskoláiban. A zöldítéseket a tanárok és a diákok közösen valósították meg, így a gyerekek nem csak egy szebb iskolaudvarral, hanem gyakorlati természetismerettel is gazdagodtak.

Idén negyedik alkalommal hirdette meg a Magyar Cetelem Bank az általános iskolák részére a Cetelem Zöldsuli pályázatot, amely az iskolák udvarainak, parkosítását, pázsit telepítését, évelő növények, elsősorban fák és cserjék ültetését támogatja.

A tizenkét nyertes iskola egyenként 500 ezer forintot kapott a tervezett zöldítés megvalósítására. Az idei Zöldsulik közel 1500 m2 területet füvesítettek újra, és elültettek több, mint 100 fát és 1000 darab cserjét. Az elültetett növények évente közel 4 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így az iskolaudvarok zöldítése kézzelfoghatóan hozzájárul környezetünk védelméhez, az élhetőbb és egészségesebb környezet kialakításához.

A pályázatok megvalósításának határideje szeptember vége volt, a legtöbb nyertes ezért az iskolakezdés utáni napokra időzítette a munkálatokat, hiszen ekkor már a gyerekek is részt tudtak benne venni.

Volt olyan iskola, ahol rendhagyó családi hétvégét szerveztek a zöldítésre, és volt, ahol a pályázat egy nagyobb projekt részét képezte, itt játszótér és csapadékvíz elvezetés is készült a növényültetés mellett. Sok helyen vették igénybe szakember segítségét az iskolák már a növények beszerzésénél, és később az ültetésnél is.

„A Cetelem Zöldsuli programunknak csak egyik célja anyagi segítséget nyújtani az iskoláknak környezetük megszépítéséhez” – mondja Lukácsi Zoltán, a Magyar Cetelem Bank marketingigazgatója. „Ennél is fontosabb az, hogy a gyermekeknek megmutassuk, mit jelent a környezetvédelem a hétköznapokban, és hogy megtapasztalhassák, ők is tehetnek azért, hogy saját környezetük szebb és hosszú távon is élhető legyen. Ezért is örülünk annak, hogy szinte mindenhol részt vettek a gyerekek a zöldítésben. Az ő szemléletformálásuk legalább olyan hosszú távú befektetés, mint a faültetés.”

A Cetelem Zöldsuli program nyertesei 2014-ben:

 • Bátonyterenyei Kossuth Lajos Térségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Bátonyterenye
 • Csongrád és Térsége Általános Iskola Piroskavárosi Általános Iskolája, Csongrád
 • CSTÁI Gr. Széchenyi István Általános Iskola és Kollégium, Csongrád
 • Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola, Dömsöd
 • Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Solymár
 • Kőbányai Harmat Általános Iskola, Budapest
 • Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
 • Napraforgó Waldorf Iskola, Debrecen
 • Pomázi Mátyás Király Általános Iskola, Pomáz
 • Tessedik Sámuel Általános Iskola, Albertirsa
 • Szentistvántelepi Általános Iskola, Budakalász
 • Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Gábor Áron Tagiskola, Kocsér

Forrás: Sajtóközlemény

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .