fbpx

Közeledik a konyhánkhoz a szelektív hulladékgyűjtés rendszere

Egyre közelebb kerül az otthonunkhoz a szelektív hulladékgyűjtés rendszere. A szelektív hulladékgyűjtő-szigetek helyett – ahogy az osztrák példákból is láthattuk – lassan a konyhában válogathatjuk szét a háztartási hulladékot.


Az új hulladékgazdálkodási törvény által megfogalmazott szempontok figyelembevételével végzi hulladékkezelési feladatait a Komlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. Ez vonatkozik a szelektív hulladékgyűjtésre is. A városban mintegy félszáz gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére.

Folkner Károly, a Komlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetője lassú, de emelkedő tendenciáról beszél a lakossági szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, mint mondja, az első lépéseket tesszük meg a korszerű gondolkodásmód irányába.

A visszajelzések azt mutatják, hogy a városlakók között létezik tudatosság, ezáltal igény a háztartásban keletkező hulladék szelektálására. Ennek bizonyítéka, hogy lakossági kezdeményezésre legutóbb Kisbattyánba és Újtelepre is kerülhetett gyűjtősziget.

-Törvényi kötelességünk a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést megszervezése, a pályázatunk azonban sajnos forráshiány miatt egyelőre parkolópályán vesztegel – vázolja az aktuális helyzetet a cégvezető, de hozzáteszi, hogy saját erőből első lépésben a családi házas, kertvárosi környezetben a közeljövőben elkezdik a programot.

Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy ezeken a területeken, portánként 2db 110 literes, átlátszó, sárga színű, hulladéktároló zsákot helyeznek ki, melyeken a jelzés szerinti hulladékot lehet elhelyezni (papír, műanyag, fémhulladék). Ezeket – a tervek szerint kéthetente szállítanák el a KVG Zrt. szakemberei.

Folkner Károly hangsúlyozza, hogy amint lehetőségük lesz pályázati forrás elnyerésére, a programot kiterjesztik a társasházakra is, ahol első lépésben lépcsőházanként helyeznének ki zsákokat.
A családi házas környezetben felszabaduló szelektív hulladékgyűjtő-szigeteket addig is a társasházak környékére telepítik, megnövelve itt a szelektív hulladék tárolásának kapacitását.

Az új hulladékgazdálkodási törvény szemléletváltásra ösztönöz: legfőbb célja, hogy minél kevesebb hulladék képződjön és az a lehető legnagyobb arányban hasznosuljon.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.komloiujsag.hu

Facebook Comments

One thought on “Közeledik a konyhánkhoz a szelektív hulladékgyűjtés rendszere

  • 2014/12/01 at 16:07
    Permalink

    A legtöbb szelektíves rendszernél még mindig hiányzik a folyékony hulladék kezelése, mint pl. a használt sütőolaj. Még azt is kevesen tudják mennyire szennyezi a környezetet.. Itt van egy leírás róla, mit tegyünk vele, és mit NE: http://glurl.co/b-olaj

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .