fbpx

Mától szelektíven gyűjthető a hulladék a gödöllői kampuszon

December 1-jétől a Szent István Egyetem gödöllői kampuszának teljes területén mindenki számára elérhető a hasznosítható hulladék elkülönített gyűjtése. Az ökológiai és ökonómiai értelemben optimalizált rendszer bevezetésével a képződő hulladék 70-80 százalékából értékes másodnyersanyag lesz.

A szelektív gyűjtési rendszer bevezetését bejelentő sajtótájékoztatón – amit az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében november 25-én tartottak – dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja a környezetvédelmi fejlesztést abba a folyamatba illesztette, amellyel a kar élen jár a hazai hulladékgazdálkodási oktatásban és kutatásban. Az MKK-n alakult meg 2013-ban az ország első, a hulladékgazdálkodást a nevében is képviselő tanszéke, a Víz- és hulladékgazdálkodási tanszék. Akkreditáció alatt áll a hulladékgazdálkodási mérnök mesterképzési szak, új tantárgyakat dolgoznak ki és új kutatási irányokban fejtik ki tevékenységüket a Környezettudományi Intézethez tartozó tanszék munkatársai.

Az Európai Unióban a hulladékgazdálkodási ágazat forgalma évi 150 milliárd euró, és kétmillió munkahely kapcsolódik ehhez a területhez. A forgalom 2020-ra 200 milliárd euróra, a foglalkoztatás 2 és félmillió munkavállalóra emelkedik, állapította meg dr. Aleksza László egyetemi docens, tanszékvezető. A Gödöllőn tanuló hazai és külföldi diákok közül is sokan szereznek hulladékgazdálkodási ismereteket, célszerű, ha a tanított elveket az egyetem gyakorlatában is tapasztalják.

A kampuszon beindult szelektív gyűjtés bevezetésének az a célja, hogy az itt keletkező hulladék legalább 70 százaléka újrahasznosítható legyen. Az egyetemi polgárok dolga egyszerű: az épületeken belül kétféle kartongyűjtőbe helyezhetik el a hulladékot. Az egyiken a Vegyes, a másikon a Hasznosítható felirat szerepel. A hulladékot a Zöld Híd Régió Kft. szállítja el.

Továbbra is megmaradnak a nagy, 240 és 1100 literes konténer gyűjtőedények, amelyekbe külön-külön rakhatók a hasznosítható, a papír, az üveg és a maradék (vegyes) hulladékfajták.

A cikk eredetiben itt olvasható: https://szie.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .