fbpx

Az üveghulladékkal van a legtöbb gond

A legtöbb hulladék szelektív gyűjtésében és feldolgozásában teljesíti Magyarország az uniós elvárásokat, az üveg esetében azonban gondok vannak, de az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség e területen is törekszik a helyzet javítására – mondta az ügynökség vezetője a Magyar Nemzetnek.

A lap szerdai számában Wégner Krisztina úgy fogalmazott: a PET palackok feldolgozásában az ország “hozza” az európai uniós elvárást, és az egyéb műanyagok feldolgozására is vannak társaságok. “A papírhulladékkal szintén jól állunk, hiszen Magyarországon működik Közép-Európa legnagyobb papírgyára” – tette hozzá.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. dolgozói szelektív hulladékgyűjtéshez alkalmas kukákat rakodnak kiszállításra. MTI Fotó: Balaton JózsefA Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. dolgozói szelektív hulladékgyűjtéshez alkalmas kukákat rakodnak kiszállításra. MTI Fotó: Balaton József

Hatékonyabb lehet a begyűjtés ellenőrzése

Az OHÜ új vezetője arra a kérdésre, hogy mi a célja a szervezeti átalakulásnak, amely révén az OHÜ az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség felügyelete alá tartozik úgy válaszolt: a legfontosabb szempont, hogy a hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalatok minél több hulladékot tudjanak begyűjteni és feldolgozni. Véleménye szerint az integráció révén hatékonyabb lehet a közreműködők ellenőrzése.

Szücs Zoltán, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. dolgozója szelektív hulladékgyűjtéshez alkalmas kukákat ad át Budapest X. kerületében, a Bodza utcában 2013. március 25-én. Az FKF munkatársai a fővárosban megkezdték a sárga és kék fedelű, 120 és 240 literes gyűjtőtartályok kiszállítását a házakhoz, amivel a szelektív hulladékgyűjtést oldják meg. MTI Fotó: Balaton József
Illusztráció MTI Fotó: Balaton József

3 milliárddal több jut gyűjtésre és hasznosításra

Elmondta azt is, hogy jövőre az ügynökség, amely a hulladékgyűjtés és feldolgozás koordinátora és részfinanszírozója, az ideinél 3 milliárd forinttal többet fordíthat majd a termékdíjas termékekből keletkező hulladékok gyűjtésére és hasznosítására.

Hulladékszállító jármű és depóniatéri munkagép a Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás sajtótájékoztatóján a hajdúböszörményi Bocskai István téren 2014. április 23-án. A társulás tizennégy hajdúsági település több mint 35 ezer háztartásában kezdi meg a szelektív hulladékgyűjtést. A több mint egymilliárd forintos beruházást, amely a szelektív válogatóban 8-15 új munkahelyet is teremt, az Európai Unió és a magyar állam 932,3 millió forinttal támogatta. MTI Fotó: Czeglédi ZsoltHulladékszállító jármű és depóniatéri munkagép. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .