fbpx

Tüzelőanyagként hasznosítanak hulladékot Királyegyházán

Tüzelőanyagként használhat fel máshol nem hasznosítható hulladékot a Lafarge Cement Magyarország Kft. a baranyai Királyegyházán működő cementgyárában egy 700 millió forintos beruházásnak köszönhetően, amelynek elemeit csütörtökön adták a cégnek.

A több mint 900 négyzetméter területű, 11 méter magas tüzelő- és nyersanyagtároló, valamint a hozzá kapcsolódó zárt futószalag lehetővé teszi, hogy a cég nagy fűtőértékű tisztított és aprított gumival, gumitextillel, műanyaggal, ipari és mezőgazdasági melléktermékekkel váltsa ki a cementmű működéséhez szükséges fosszilis energiahordozók jelentős részét. A térségben évente mintegy 55 ezer tonna, máshol nem hasznosítható hulladék keletkezik, amelynek nagy részét a királyegyházi és a beremendi cementmű hasznosítja.

Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az eseményen azt mondta, hogy a Lafarge fejlesztése is bizonyítja: Magyarországon töretlen az ipar fejlődése, és a kormány feltétlen támogatója ennek a folyamatnak. Hozzátette, az ipari termelés élénkítése kiemelt kormányzati cél, az ehhez kapcsolódó beruházások közül különösen nagy sikerként könyvelhetőek el azok, amelyeket a megújuló energiaforrások felhasználásának igénye, az energiahatékonyság, a környezettudatosság jegyében valósítanak meg. Elmondta, hogy a kormányzati intézkedések, az uniós források felhasználása és az állami beruházások szerepének erősödése kedvező fordulatot hozott az építőiparban, ahol 2013 első negyedéve óta tartós, folyamatos bővülés tapasztalható, és nő az ágazatban foglalkoztatottak száma.

Thomas Spannagl, a Lafarge közép-európai vezérigazgatója azt hangsúlyozta: a cégcsoport elkötelezett abban, hogy üzleti sikereit a fenntarthatóságot szem előtt tartó fejlesztések révén érje el. Hozzátette, ennek érdekében a cég arra törekszik, hogy az 1990-es évekhez képest 2020-ra 33 százalékkal csökkentse gyárai szén-dioxid kibocsátását, és a fosszilissal azonos szintre növelje a másodlagos tüzelőanyagok arányát. Megjegyezte, hogy az 50-50 százalékos arányt Királyegyházán már jövőre el kívánják érni.

A királyegyházi cementművet 2011 szeptemberében adták át, előtte 30 éven át nem épült cementgyár Európában. A korszerű, környezetbarát technológiát alkalmazó és az energiával hatékonyan gazdálkodó létesítmény tervezésére és kivitelezésére 72 milliárd forintot költöttek. A gyár évente 750 ezer tonna klinker, vagy 1 millió tonna cement előállítására képes.

A Lafarge Cement Magyarország Kft. 130 embert foglalkoztat, tavalyi árbevétele mintegy 8,3 milliárd forint volt. A Lafarge a világ vezető építőipari alapanyaggyártójaként 62 országban 64 ezer munkavállalót foglalkoztat, a cégcsoport tavaly 15,2 milliárd eurós forgalmat realizált.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .