fbpx

Kína csökkenti a műtrágya és a rovarirtók használatát

Aggasztó mértékben romlik a termőföld és a vizek minősége a vegyi szennyeződés miatt – írja az asiaport.hu.

A nagy kínai mezőgazdasági területekről vett talajminták egy ötöde szennyezett. Magas a föld nehézfém és vegyi hulladék tartalma. Mindez a műtrágya és a rovarirtó szerek alkalmazásának a következménye. Az agrárminisztérium egyik vezető közgazdásza, Bi Meijia arról nyilatkozott a Reutersnek, hogy fokozatosan csökkenteni fogják e szerek alkalmazását. „ Például. Hunan tartomány rizsföldjeinek a háromnegyede szennyezett, sürgősen lépnünk kell – mondta Bi Meijia.

kinarizibizi

A következő három évben 8 százalékkal csökkentik majd a nitrogén tartalmú műtrágya használatát. Mindez Kínában nem csak gazdasági, hanem fontos politika kérdés is. Peking egyik fő célja, hogy a hatalmas ország önellátó legyen az alapvető gabonafélékből. A 2014-es termésnek csak az összesített mennyiségét közölték, azt hogy 607,1 millió tonna gabonát takarítottak be, de nem részletezték termékekre lebontva. A hivatalos közlésekből az is kiderül, hogy 11 éve folyamatosan nő a termelés. Ezért határozhatta el a vezetés a műtrágya és rovarirtó szerek használatának csökkentését. A talaj minősége már javítható miközben az önellátás is garantálható. Nem rég egyébként Kínában már elfogadtak egy több évre szóló agrárfejlesztési tervet. Ennek keretében új területeket vonnak majd művelés alá, de már szigorúan környezetbarát módszerekkel. (Fotó:AFP)

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.asiaport.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .