fbpx

Kihirdették a DDC Zöld Megoldás-pályázatának idei nyerteseit

A természeti környezet értékeinek megőrzése és a fenntartható fejlődés figyelembe vétele része a Duna-Dráva Cement Kft. gondolkodásmódjának, vállalati kultúrájának, ezért környezetbarát működésük bemutatására Nyílt Napot szerveztek 2014. december 9-én.
Az esemény keretében került sor az idei Zöld Megoldás-pályázat nyerteseinek kihirdetésére is, amelyen a váci cementgyár vonzáskörzetébe tartozó oktatási és térségi vezetők is részt vettek.
A DDC 2011 őszén indította útjára a Zöld Megoldás-pályázatot azzal a céllal, hogy forrást biztosítson a helyi közösségek önszerveződő kezdeményezései számára környezetük zöldebbé tételéhez és a helyi infrastruktúrák környezettudatosabb hasznosításához, valamint a természeti környezet megismerésének elősegítéséhez. A váci cementgyár közelében élő közösségek zöld kezdeményezéseit 3 millió forint értékben támogatja minden évben a vállalat.

A nyertes pályázatok ismertetésére a 2014. december 9-én tartott, már hagyományosnak számító Nyílt Napon került sor a DDC Váci Gyárában. Az esemény keretében mutatták be a térségi vezetők és a közelben működő oktatási intézmények képviselői számára a cementgyár fenntartható technológiájának működését is. A résztvevők megismerhették a gyár környezetvédelmi beruházásait – mint például az anyagában nem hasznosítható, de a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére alkalmas hulladék felhasználásának növelése érdekében tett lépéseit, melyek jelentős költség- és károsanyag-megtakarítást eredményeztek a vállalat számára.

A benyújtott Zöld Megoldás-pályázatokat idén is helyi szakértőkből álló zsűri bírálta el, amelynek tagjai Vácy Károly a Váci Rotary Klub ügyvezető elnöke, Rendes Veronika, tájépítész, Boczkó Ákos építész, Nahlik György a Váci Környezetvédelmi Charta elnöke, illetve Dobó István erdészetvezető az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészetének képviseletében.
A zsűri a 2014-ben beérkezett színvonalas pályaművek közül a Váci Madách Imre Gimnázium, a Kisvác-Középvárosi Óvoda és a Sződligeti Napközi Otthonos Óvoda beadott tervét találta a legjobbnak.

A Váci Madách Imre Gimnázium célja, hogy elnyerjék az Ökoiskola címet, így energia- és víztakarékosságot szolgáló eszközöket szerelnek be, illetve a diákok bevonásával élhető iskolaudvart és kertet teremtenek majd. A projekttel hozzájárulnak a fiatalok tudatos és környezet iránt érzékeny magatartásának kialakításához, melyet a DDC 1 millió forinttal támogat.
A Kisvác-Középvárosi Óvoda tanösvény kialakítására benyújtott pályázata arra hivatott, hogy a városban élő gyerek számára közelebb hozza a természetet. Az intézmény a városi környezethez alkalmazkodott növényvilág bemutatásra füvészkertet, az állatvilág megismerésére pedig kalandudvart hoz majd létre. Céljuk, hogy játékos, interaktív eszközökkel már egészen fiatal korban környezettudatos magatartásra neveljék a gyermekeket. A DDC 2 millió forintos támogatással járul hozzá a tervek megvalósításához.

1,5 millió forinttal segít a cementgyár a Sződligeti Napközi Otthonos Óvodának a zöld óvodai udvar kialakításában. A gyerekek környezetszerető és tudatos gondolkodásmódjának fejlesztéséhez “Madárbarát Mintakert Tanösvényt”, kerti kis tavat és oktató pavilont hoznak majd létre, illetve szelektív hulladékgyűjtő szigeteket telepítenek. Az esztétikus szabadtéri környezet megvalósításában a helyi közösségek – az óvodai dolgozók, az önkormányzati munkatársak és a szülők közreműködését is várják.
A nyertes pályázatok magas színvonalára való tekintettel, idén 1,5 millió forinttal megnövelte a támogatás összegét a DDC, így összesen 4,5 millió forint értékben járul hozzá a zöld beruházásokhoz, amelyek várhatóan 2015 nyarára valósulhatnak meg.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dunakanyarregio.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .