fbpx

A Kúria egységes megítélést várna el a bírságoló hatóságoktól

Befejeződött a Kúrián az a joggyakorlat-elemző munka, amely a közigazgatási bírságok törvényességének vizsgálatát tűzte ki célul. Megtudtuk: a testület javasolni fogja például a hulladékgazdálkodás egyes szabályainak módosítását. Az összefoglaló véleményt a legfőbb ítélkező fórum honlapján hamarosan közzéteszik, így a cégek, a magánszemélyek és a jogi képviselők is megismerhetik a jogalkalmazás igényeit.

A joggyakorlat-elemző csoport vezetője, Tóth Kincső bíró mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a közigazgatási bírságok kiszabásának feltételeiről még nem volt átfogó vizsgálat. Több hatóság és bíróság ezért is javasolta, hogy a Kúria elnöke rendelje el az áttekintést, a joggyakorlat elemzését ebben a tárgykörben.

A grémium vezető bírája két ügykörről külön is szólt. A hulladékgazdálkodás területén például meglepő esetekkel is találkoztak. Tapasztalták: az állampolgár némelykor úgy véli, hogy a saját területén ő az úr, az ingatlanán azt csinál, amit akar. Bármilyen hulladékot összegyűjthet az utcáról, vagy a jóléti társadalom tagjai által már nem használt tárgyakat behozhatja külföldről és elhelyezheti a kertjében. Autóroncs, használt televízió egyaránt nagy mennyiségben szerepel időnként az otthon felhalmozott hulladékok között. A bíró felhívta a figyelmet: a hulladék szállításához, tárolásához, kezeléséhez mindenkor engedély szükséges, e nélkül komoly büntetést szabhat ki a hivatal. Tóth Kincső közölte ugyanakkor azt is, hogy a hulladékgazdálkodási bírság kiszabásáról szóló rendelkezések nem egyértelműek, így a Kúria várhatóan a jogszabály módosítását fogja kezdeményezni.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.ugyvedvilag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .