fbpx

Gyerekcipőben jár Szerbiában a szemét újrahasznosítása

Ha Szerbia nem tesz sürgősen valamit, néhány év múlva ellepheti a szemét – erre figyelmeztetnek a környezetvédők. Bár jövőre nagyobb összeget szánnak ökológiára a költségvetésben, a hulladékprobléma varázsütésre nem oldódhat meg. A szemét újrahasznosítása is gyerekcipőben jár Szerbiában.
A tavalyinál valamivel több pénzt, 5,5 milliárd dinárt szánnak környezetvédelemre a jövő évi szerbiai költségvetésben. Az összeg hiába nő, a felhalmozott ökológiai problémák ezzel nem oldódhatnak meg. Egy szerbiai lakos átlagosan egy kilogramm szemetet dob ki naponta. Évente ez mintegy két és fél tonna hulladékot jelent. A szemét ötöde az ország hét hulladéktároló telepére kerül, a többi hulladékot rendezetlen telepekre vagy illegális szemétlerakókra szállítják.

A keletkezett szemétnek csupán 10-15 százalékát hasznosítják újra. Ahhoz, hogy jelentős előrelépés történjen, csak a szemétgazdálkodásra legalább kétmilliárd dinárra lenne szükség – mondják a Környezetvédelmi Minisztériumnál. A tervek szerint 2019-ig Szerbiában 26 regionális hulladékkezelő központot nyitnának. Az újrahasznosítási mutatók azonban még ezzel sem javulnának érdemlegesen. Amíg például Belgiumban a hulladék 90 százalékát hasznosítják újra, addig Szerbiában – a tervek szerint – 2030-ban is csak 50 százalékos lesz a szemét-újrahasznosítás.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://pannonrtv.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .