fbpx

Több támogatás ment zöld áramra tavaly

2013-ban a hazai piaci szereplők mintegy 36,51 forinttal járultak hozzá a zöldáram-termeléshez, ez a szám pedig 27,14 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi – írja az energiatakarekos.hu.

3235ab99-b076-462d-b6aa-63f3b2e18b67

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzétett adatai azt mutatják, hogy  Magyarországon a megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelés 3,69 százalékkal nőtt, azaz 2828 gigawattóra villamos energiát állítottak elő ilyen módon.

Ennek a mennyiségnek közel a 70 százaléka a kötelező átvételi rendszer (KÁT) keretében, azaz támogatott áron jutott el a felhasználókhoz.

A biomassza a nyerő

A zöldáram 30 százalékát a tisztán biomassza alapú termelés adta. Ezt követte a szélenergia 25 százalékkal, majd a vegyes (szén-biomassza) tüzelés 22 százalékkal. A kommunális hulladék biológiailag lebomló részéből nyert áram aránya 5 százalékra nőtt, ez annak köszönhető, hogy a Mátra Erőmű több ilyen jellegű hulladékot égetett el 2013-ban.

Nagy mértékben nőtt továbbá a napenergia és a nem vegyes tüzelésű biomassza hasznosítása is, és ezzel együtt az ezeket a forrásokat hasznosító berendezések száma is gyarapodást mutatott.

A szén-biomassza vegyes tüzelésű erőművek ellenben kevesebb áramot termeltek tavaly, ennek oka, hogy kikerültek a támogatási rendszerből. Ez idén azonban megváltozott, lévén, hogy újra a KÁT ernyője alatt termelhetnek.

A MEKH szerint az időjárás tehető felelőssé azért, hogy 2013-ban a szél- és vízenergia alapú áramtermelés is csökkenő tendenciát mutatott hazánkban.

Az NCST elvárásainak megfelelve

Magyarország a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben vállalta, hogy 2020-ra a teljes bruttó végső energiafelhasználás 14,65 százalékát megújuló energiából fedezi majd. Ehhez a villamos energia szektornak 5597 gigawattórányi zöldáram termeléssel kell hozzájárulnia. A tavalyi évben ennek a célnak nagyjából a felét sikerült teljesítenünk, így jó úton haladunk, hogy teljesíteni tudjuk a vállalt eredményeket.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://energiatakarekos.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .