fbpx

Kifogyott a benzin? Tankoljon kávézaccot!

Nincs jobb, mint egy csésze forró kávéval indítani a napot, világszerte évi 600 milliárd csésze fogy az italból a Nemzetközi Kávészervezet adatai szerint. Egy londoni székhelyű zöldenergia cég állítja: az elfogyasztott tejeskávé, cappuccino bőséges tiszta energiát biztosít utólag is – írja a napigazdasag.hu.

Foto: startups.co.uk

“Már teljesen kész technológia, hogy a kávézaccból hogyan állítsunk elő biodízel üzemanyagot és biomassza-pelletet” – mondta telefonos interjúban a CNBC.com-nak Arthur Kay, a bio-bab cég társalapítója és vezérigazgatója. Ez a bioüzemanyag magas olajtartalmú, tiszta égést biztosít, amiről már megbizonyosodhattak azok a brit cégek, amelyek vásároltak a termékből. “Ráadásul nincs szén-dioxid kibocsátás” – állította Kay.

Nagy-Britanniában évente félmillió tonna kávézacc keletkezik, melynek nagy részét elégetik, hulladék-lerakókba kerül, vagy növények termesztésénél használják fel. A cég ezt a hulladékot gyűjti be, s London melletti üzemében tisztán égő üzemanyaggá alakítja át. Az üzem jelenleg 25 ezer tonna kávézacc feldolgozására képes évente, második generációs bioüzemanyagot előállítva – tette hozzá Kay.

Bioüzemanyag előállítására hatalmas potenciált rejt a kávézacc feldolgozása a tudósok szerint is. “Évente 8 millió tonna kávét termelnek világszerte, s a képződő kávézacc 20 százalékban tartalmaz olajat súlyegységenként” – ezt már Chris Chuck, a University of Bath vegyészmérnöki tanszékének munkatársa publikálta az egyetem honlapján korábban. Chuck társszerzője volt annak a tanulmánynak, amelyik azt tárta fel, hogy a különböző fajtájú kávébabok hogyan befolyásolják a belőlük előállított bioüzemanyagok tulajdonságait.

“Ez az olaj lényegében azonos tulajdonságokkal rendelkezik, mint a többi bioüzemanyag. De míg a többi esetében direkt biodízel előállítására termesztik a növényeket, ebben az esetben a kávézaccot mint hulladékot használjuk fel” – hangsúlyozta Chuck -, tehát a kávézacc felhasználásával valóban egy fenntartható folyamatú, ténylegesen második generációs bioüzemanyagot állítunk elő.

Ugyan a bio-bab cég jelenleg csak az Egyesült Királyságban működik, de Kay szerint nincs akadálya, hogy a tengerentúlon terjeszkedjenek. “Az Egyesült Királyságban alapítottuk a céget, mert történetesen britek vagyunk, de semmi különleges nincs a szigetország kávépiacában, sőt igazából viszonylag még kicsi is” – fűzte hozzá.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.napigazdasag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .