fbpx

ÁSZ: rendet kell tenni az önkormányzati közműcégek gazdálkodásában

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzéseinek tapasztalatai alapján rendet kell tenni az önkormányzati közműcégek gazdálkodásában – mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke sajtótájékoztatón Budapesten.

    Az elnök elmondta: a számvevőszék munkatársai három város – Záhony, Tiszaújváros és Gyöngyös – önkormányzati többségi tulajdonú távhőszolgáltató társaságainak 2008 és 2012 közötti működését ellenőrizték.
    Domokos László kiemelte: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az önkormányzati többségi tulajdonú cégek vizsgálata során azt tapasztalta, hogy az önkormányzati cégek gazdálkodása számos problémát vetett fel, jelentős hiányosságokat mutatott a cégek számviteli szabályozottsága, számviteli gyakorlata, önköltségszámítása.
    Az ÁSZ elnöke kifejtette: a számvevőszék 36 hulladékgazdálkodási és távhőszolgáltató vállalat ellenőrzését kezdte meg, az ellenőrzések alapján most három jelentés készült el.
    Kiemelte: az önkormányzati többségi tulajdonú társaságok ellenőrzésének törvényi lehetőségét az ÁSZ csak 2011. január 1-jén kapta meg. A közszolgáltató cégek vizsgálata a közlekedési vállalatokkal, a BKV-val, a debreceni, miskolci és szegedi közlekedési társaságok ellenőrzésével indult meg – emlékeztetett az elnök.
    Hozzátette, az önkormányzati tulajdonú társaságoknál az ellenőrzések egyik legfontosabb területe, hogy az árviszonyokat meghatározó önköltség-elszámolások mennyire átláthatóak. Domokos László leszögezte: a rend megteremtéséhez ennek a vállalati körnek a minőség, a közszolgáltatás színvonala mérésére alkalmas indikátorokat kell kidolgoznia, és átlátható, közérthető módon kell biztosítania a hatékony, szabályszerű és gazdaságos közpénzfelhasználást.
    A már befejeződött helyszíni ellenőrzések a társaságoknál ismétlődő, lényeges számviteli szabályozási hiányosságokat állapítottak meg, a díjak kialakításának átláthatóságát nem biztosították teljes körűen – mondta Domokos László. Kiemelte: alapvető nemzeti érdek, hogy rá kell szorítani a közszolgáltató vállalatokat, illetve azok fenntartóit, biztosítsák az elszámoltathatóságot a “saját házuk táján”.
    Domokos László rámutatott: az érintett vállalatok egy része nem tesz meg mindent kintlévőségei behajtására. Ez ahhoz vezet, hogy a cégek által kapott önkormányzati és állami támogatásokkal pótolják a be nem hajtott követeléseket. Közölte, ezek a vállalatok speciális helyzetben vannak, nem lehetnek tartósan veszteségesek, de nem is szabad visszaélniük monopolhelyzetükkel.     Hozzátette: az ellenőrzések alapján az ÁSZ nem tudja megmondani, hogy a közszolgáltatások árai közgazdasági értelemben valósak-e, megalapozottak-e, a vállalatok ugyanis nem alkalmaznak egységes mérőszámokat.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .