fbpx

Egyre több a műfenyő, kevesebb fa juthat komposztálásra

Az Aksd Kft. január ötödikén kezdte a szervezett elszállításukat. A fenyőket a kertes házas övezetekben kommunális hulladékgyűjtő járattal szedik össze. A lakótelepeken pedig külön gyűjtőjáratokat szerveznek, mert innen sokkal több fát kell elszállítani. Fontos, hogy a kidobott fenyőket a kommunális gyűjtőjáratok útvonala mellé kell elhelyezni, mert a parkokba kidobott fákért kocsival nem tudnak bemenni – írja a dehir.hu.

A komposztálás teljes folyamata gépesített

A komposztálás teljes folyamata gépesített

– Az ablakból kidobott fenyőfák illegális hulladéklerakásnak minősülnek, ezért lehet, hogy csak később tudjuk elszállítani azokat, amikor a parkokat tisztogatjuk – hangsúlyozta Képesné Domokos Csilla, az AKSD Kft. szóvivője.

A cég regionális hulladékkezelő központjába gyűjtik a kidobott fenyőfákat. Az aprításukat is elkezdték már miután, megtisztították azokat a rajtuk maradt díszektől. Mostanában érkezik be a legtöbb fa. Az aprítékot a hozzáadott anyagokkal együtt komposztként hasznosítják. Ehhez teljesen gépesítettek mindent a telephelyen. Az úgynevezett prizmákban összerakott komposztanyagot géppel szellőztetik át, a jótékony baktériumok ugyanis megsemmisülhetnek, 70 foknál magasabb hőmérsékleten. Ezzel pedig megszűnhet a kívánt tápanyag tartalma.

– A hőmérséklet és a csapadék mennyisége jelentősen befolyásolja a komposztálás időtartamát. A nyári időszakban másfél-két hónap, őszi-téli időszakban 3-4 hónap az elkészülési ideje – mondta el Barna László kereskedelmi igazgató.

Az AKSD a komposzt teljes mennyiségét értékesíti. Attól függően, hogy szántóföldre vagy például füvesítéshez készítik, eltérő méretben rostálják. Tavaly rekord mennyiségű 31 tonna karácsonyfát használtak fel ehhez. Idén még nem tudni, hogy mennyi lesz, mert egyre többen díszítenek már műfenyőt. A begyűjtés január végéig tart.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .