fbpx

Szerbia az idén megkezdi a veszélyes ipari hulladék felszámolását

Szerbiában kilencven szerkezetátalakítás és csődeljárás alatt lévő vállalat ellenőrzésekor 5 ezer tonna veszélyes hulladékot találtak.

A šabaci gyárban 2010-ben mintegy 90 tonna veszélyes hulladékot gyűjtöttek össze, az eltávolítására szánt eszközöket a Környezetvédelmi Alapnak kellett volna biztosítania, amelyet időközben megszüntettek. Baričban 500 tonna mérgező vegyi anyagot tároló hordókat és ciszternákat helyeztek a Száva partjára, amely folyó Belgrád vízellátását biztosítja.

Az állam nem tudja megoldani minden vállalat esetében a mérgező anyagok eltávolítását. A megoldást a nemzetközi alapok pályázati pénzei jelenthetik. Szerbiának nincs üzeme, ahol megsemmisíthetné ezeket az anyagokat, ezért külföldre szállítja azt. Az Európai Unióban 2004-ig külön erre a célra tervezett lerakókra szállították a veszélyes hulladékot, ma pedig főként újrahasznosítják vagy elégetik.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://pannonrtv.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .