fbpx

Razzia a kukáknál

Bár egyre budapesti több lakás és ház rendelkezik szelektív hulladékgyűjtési lehetőséggel, az utcákon álló, ugyanezt a célt szolgáló szigetek is komoly szerepet töltenek be a környezetvédelemben. Ezt azonban gyakran szándékosan rosszul használják, azaz illegálisan hagynak ott szemetet. Most ott tartunk, hogy a környezetvédelmi eszközt is védeni kell – írja a tema.hu.

Az FKF Nonprofit Zrt. a BRFK-val közösen razziázik, és lakossági bejelentés alapján megfigyeli azokat a területeket, ahol rendszeresen raknak le illegálisan a szemetet.
– Az esetek többségében a helyi önkormányzatok kezdeményezésére lépünk akcióba – mondta lapunknak Bokor István, az FKF Nonprofit Zrt. projektigazgatója, mikor arról kérdeztük, hogyan választják ki a főváros megannyi szelektív szigete közül, melyiket fogják ellenőrizni. – Ezek minden alkalommal egyedi esetek, ahol mindig bevonunk szakhatóságot is. Ellenőrzés során ugyanis hatósági jogkör híján nincs lehetőségünk igazoltatni és intézkedni.
Elmondása szerint az ilyen fellépések célja, hogy a lakosság érezze, az illegális szemétlerakás bűncselekmény, és ha ilyet látnak, jelezzék azt bátran. – Jelentős szervezés után látunk neki a konkrét feladatnak. Olyan helyszínt választunk, ahol rendszeres a környezetszennyezés, és az ellenőrzés technikailag megoldható. Többet nem is árulhatok el, hiszen nem szeretnénk az illegális szemétlerakók kezére játszani. A lakosság kártékony, szemetelő része egymilliárd forintos többletköltséget jelent. Ezt a fővárosiak fizetik meg, épp ezért mindenki érdeke, hogy mindenki rendben használja a telepeket – mondta Bokor István. – Alsó hangon tízezer forintos nagyságrendről beszélhetünk büntetési tételként, de százötvenezerig is elmehet. Van olyan tényállás is, amit egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A hatóságok még így is az alacsonyabb sávban szoktak büntetni. A takarítás viszont sokba kerül. Ausztriában félmillió forintnak megfelelő büntetési tételek vannak. A gyűjtőszigetek, a konténerek és a szállítójárművek komoly beruházások voltak, csak azért, mert a lakosság egy törpe kisebbsége nem képes helyesen használni, pazarlás lenne megszűntetni. A mostani helyzet kialakulásának oka, hogy amikor a szigetek tíz éve terjedni kezdtek, akkor a negatív folyamatokat nem fogták meg azonnal.
A projektigazgató kiemelte, a háztartásokhoz eljuttatott szelektív edények rendszere jól működik. Az utcai gyűjtők esetében még vannak problémák. Kérdésünkre a szakember elárulta, az esetek túlnyomó többségében az illegális szemétlerakást szándékosan követik el.
– Persze kivétel mindig akad, hogy valaki jóhiszeműen járt el, de ez nagyon ritka.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://tema.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .