fbpx

Változások a hulladékszállításban Kazincbarcikán

Az Önkormányzat a szilárd hulladék szállítására vonatkozó rendeletét az elmúlt egy év gyakorlati tapasztalatai, illetve a lakossági igények figyelembe vételével módosította – opont.hu.

A módosítás két lényegi változást vezet be:
– egyrészt eddig a legkisebb használható kuka űrmérete a 110-120 literes volt, mostantól lehetőség nyílik kisebb, azaz nevesítetten 60 literes kukák használatára is. A kuka választás azonban nem a lakosság szubjektív döntésén múlik, a rendelet konkrétan meghatározza kik jogosultak a kisebb kukákra. Csak azon ingatlanok tulajdonosai ahol maximum két személy van állandó lakcímre bejelentve.
Ugyanakkor ezen kedvezménnyel értelemszerűen a társasházi lakók nem élhetnek, (csak a családi ház tulajdonosok), mivel a társasházak számára konténerek kerültek rendszeresítésre.

– másrészt lehetőség nyílik a szemétszállítási díj fizetés szüneteltetésére.
Ezzel a lehetőséggel azok élhetnek akik igazoltan 60 napot meghaladóan nem lakják lakásukat és azt másnak sem adják ki használatra (értve ez alatt nemcsak a lakhatási célt, hanem egyéb hasznosítást pld. üzlet nyitása).
A szüneteltetést a szolgáltatótól (jelen esetben ZV Zöld Völgy Kft.) írásban kell kérni, s csatolni kell hozzá legalább két közüzemi szolgáltató (víz, villany, gáz,) írásos igazolását, hogy ezen szolgáltatásokat sem veszi igénybe a tulajdonos. A rendelet módosítás értelmében csatolnia kell a kérelmezőnek a mérőórák állásáról készült okiratot is, de ehhez nem kell sem ügyvédi, sem közjegyzői ellenjegyzés, elegendő lehet egy két tanú által lehitelesített nyilatkozat is, tehát plusz költséget az eljárás a lakosok számára nem jelent.
A tulajdonos köteles három havonta igazolni a többi közüzemi szolgáltató számláival, hogy az ingatlant továbbra sem használja, hasznosítja. Erre vonatkozóan a mérőórák állását a szolgáltató jogosult ellenőrizni. Természetesen a rendszer karbantartásából, ellenőrzéséből eredő kisebb fogyasztások nem jelentik a kedvezmény megszűnését
Az ingatlan ismételt használtba vételét a tulajdonos köteles jelezni a hulladékszállítást végző szolgáltató felé (erre természetesen meghatalmazás útján is sor kerülhet.)

A rendelet módosítás harmadik része technikai jellegű. 2014 október 1.napjától a hulladék elszállítását a ZV Zöld Völgy Kft. végezte, azonban az elmúlt évben még a Barcika Park Kft. számlázta ki a díjakat,mert az erre szolgáló szoftvert a ZV Zöld Völgy Kft. még nem használhatta.


2015 január hó első napjától a számlázást is a ZV Zöld Völgy Kft végzi, mivel ennek technikai feltételei már átadásra kerültek, a számlázó szoftvert használhatják.

A Polgármesteri Hivatal Hatósági és Jogi Osztályának tájékoztatása szerint 2015 júliustól a hulladékszállítás terén újabb jogszabályi változás lép hatályba s ennek tükrében valamint az addigi gyakorlati tapasztalatok figyelembe vételével a rendelet további finomítására fog sor kerülni.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.opont.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .