fbpx

Megdöbbentően rossz állapotban van a világ legfelkészületlenebb nukleáris hulladék tárolója

A helyszínen hatalmas medencék láthatóak, melyekből rejtélyes iszapszerű folyadék szivárog. A világ két legveszélyesebb hulladéktárolóját sürgősen meg kéne tisztítani, de ez úgy tűnik késni fog, annak ellenére, hogy egyre nagyobb a biztonsági rizikó – írja a pid.hu.

Storm_Clouds_over_Sellafield_-_geograph.org.uk_-_330062

Kép: Chris, via Wikimedia Commons

A hulladéktárolók az Egyesült Királyság Sellafield nukleáris újrafeldolgozó helyszínén fekszenek. Ezek a tárolók a nukleáris kor kezdetén épültek, így készítőik nem voltak még elég rátermettek a feladatra. Jelenleg az is lehetséges, hogy a telephely nukleáris anyagokat ereszt a levegőbe, ez nem csak az Egyesült Királyság területét veszélyezteti, de a környező országokat is.

Több évtizednyi tétlenség után újra foglalkoznak a problémával. A Nukleáris Leszerelési Ügynökség (Nuclear Decommissioning Authority) szerint 2120-ra lehet a helyzetet teljes mértékben normalizálni, és ez évente 1,9 milliárd fontba kerülne évente.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.pid.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .