fbpx

Ultrazöld cégközpontot építenek a sivatagban

Az Egyesült Arab Emírségek alapvetően az olajról, Dubaj elképesztő épületeiról és a perzselő sivatagról híres. Zaha Hadid építész most egy újabb különlegességet alkotott, hiszen tervei alapján épül egy új cégközpont a sivatagban – írja a realista.hu.

A Bee’ah a Közel-Kelet vezető környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási vállalata, amely 2013-ban nemzetközi pályázatot írt ki az új cégközpontjuk tervezésére az Egyesült Arab Emírségekben. A győztes Zaha Hadid irodája lett, a terv pedig szokásos módon magán viseli a világhírű építész esztétikai jellegzetességeit és egyediségét. A komplexumon belül kialakítanak majd oktatási központot, kiállító tereket és irodákat is, de alapvetően az épület struktúráját úgy tervezték, hogy az erős sivatagi széltől megóvják az ingatlanegyüttest.

Alapvetően két fő tömböt – formájuk alapján dűnét – építenek majd, az egyik a közösségi és menedzsment funkcióknak ad otthont a lobbyval, a rendezvényteremmel, az oktatási központtal és a galériával együtt, míg a másik rész a privátabb zónákat tartalmazza az adminisztrációs zónával, az irodákkal és a kávézóval. A komplexum két fő egységének metszéspontjában egy udvart formálnak, amely mintegy oázisként funkcionál, hiszen természetes szellőzéssel és indirekt napfénnyel látja el a belső tereket, ugyanakkor a nagyon erős sugárzás miatt korlátozni kell az üvegfelületeket a homlokzaton.

A 18 méter magas, 7000 négyzetméteres főhadiszállás egy közel 90 ezer négyzetméteres telken helyezkedik el a Hulladékgazdálkodási Központ szomszédságában. Ekkora területre azért van szükség, hogy az ingatlan két fő dűnealakú formációját a sivatagi tájba tudják autentikusan beilleszteni, vagyis a komplexum abszolút mértékben belesimul majd a környezeti adottságokba. A szükséges energiát a Hulladékfeldolgozási Központ és a fotovoltaikus cellák biztosítják, az ingatlan LEED platinum minősítésre is pályázik, hiszen az aktív és passzív energiahasznosítás a kalkulációk szerint 30%-kal csökkenthetik majd az alapesetben jellemző energiafelhasználást. A műszaki rendszerek fejlesztésénél arra koncentráltak, hogy minimalizálják a hűtéshez és a vízhasználathoz szükséges energiaszükségletet, valamint teret biztosítanak az újrahasznosított anyagoknak.

Az új cégközpont a brand- és külső arculatépítés egyik nagyszerű eszköze is lesz a vállalat számára, hiszen azt igazolja, hogy egy zöld fejlesztés úgy alakíthatja át a személyek, a közösségek és a városok attitűdjeit és szemléletmódját, hogy eközben sikerül megvalósítani a környezetvédelmi célkitűzéseket is. A Bee’ah a hulladékgazdálkodási tevékenysége során a hulladékból olyan termékeket hoz létre, amelyek a civilizáció jövője szempontjából hasznosak lehetnek, így egy integrált ökoszisztéma megteremtésével már az elkövetkezendő generációknak építik a világot. A Bee’ah új sztenderdek felállítását célozza az Egyesült Arab Emirátusokban, és ennek érdekében 100%-ban megújuló energia biztosítja majd a székház szükségleteit.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://realista.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .