fbpx

Hétköznapi szemétség: hogyan lehetne eltüntetni az erdőszéli hulladékot?

Hulladékhegyek a települések szélén, miközben ott „tátonganak” a regionális hulladéklerakók. Miért esik jobban a környezetet szennyezni? – írja a dehir.hu

Kelemen Béla, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség igazgatója a régi probléma új vetületéről beszélt. A helyi, települési szemétlerakókat ugyanis már felszámolták, a feladatot regionálisan látják el. A rendszer megfelelően működik, de vannak azért gondok.

Fontos a folyamatos ellenőrzés (is)

Fontos a folyamatos ellenőrzés (is)

– Messze került a lakosság a hulladéklerakóktól – hangsúlyozta Kelemen Béla. – Például aki Debrecentől húsz kilométerre lakik, annak a közszolgáltató megoldja, hogy ide szállítsák a szemetét. De bőven van olyan hulladék, ami nem vihető el így – ilyenek például egy felújított fürdőszoba kidobott csempéi. Ez esetben bizony a lakosság kis százaléka hozza el a a szemetét a regionális lerakóba.

Így aztán sajnos megjelennek településeink határában az illegálisan lerakott hulladékok. Túlzás nélkül állítható: aligha van hazánkban olyan település, amelyiknek a szélén ne lenne kisebb-nagyobb hulladéklerakat.

Kelemen Béla

– Jó lenne ezeket felszámolni, de ez tudatformálás nélkül nem megy – mutatott rá az igazgató. – Debrecenben például a hulladékudvarba ingyen be lehet szállítani a szemetet. Sokan mégsem oda viszik, hanem a Nagyerdőbe, valószínűleg azért, mert nem is tudnak az udvar létezéséről. A vidéken élőknek pedig sokszor a lehetőség is hiányzik, nagyon környezettudatos polgárnak kell lenni ahhoz, hogy valaki húsz-huszonöt kilométerről, utánfutóval beautózzon Debrecenbe.

Kelemen Béla elmondta: már többször is tárgyalt erről a megyei települések polgármestereivel. De mi lehet akkor a megoldás? Működhet-e a megelőzés? Kinek, vagy kiknek a feladata ez? A válaszok kiderülnek a Debrecen Televízió Zöldkamera című hétfő esti műsorából.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .