fbpx

Atomenergia hivatal: biztonságosak a hazai nukleáris létesítmények

A magyarországi nukleáris létesítmények biztonsági teljesítménye jó; minden mérőszám azt mutatja, hogy megfelelnek a hazai elvárásoknak és nemzetközi összehasonlításban is megállják helyüket – mondta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a hatóság keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

     Fichtinger Gyula ismertette, az előírásoknak megfelelően működtek a hatóság által felügyelt nukleáris létesítmények, a jelentésköteles, biztonságot érintő események száma kedvezően alakult.
Tavaly 23 jelentésköteles esemény történt – 2013-ban 24, 2012-ben 32 – de ezek mindegyike skála alatti besorolást kapott a hétfokozatú Nukleáris Eseményskálán (INES). Ez elhanyagolható biztonsági súlyukat jelzi – hangsúlyozta a főigazgató.
Ilyen jelenség volt a Paksi Atomerőmű 3-as blokkján 2013-ban tapasztalt szivárgás is, amely a biztonságot nem veszélyeztette – mondta az MTI kérdésére Fichtinger Gyula. Hozzátette, hogy műszaki szempontból ugyanakkor fontos a jelenség okainak feltárása. A szivárgást megszüntették, a többi blokkon ilyent nem tapasztaltak – közölte.
Az igazgató kifejtette, hogy tavaly majdnem ötszáz biztonsági ellenőrzést hajtott végre a nukleáris hatóság, amely feladatának középpontjában az atomenergia alkalmazásának biztonsága áll. Az OAH folyamatosan korszerűsíti, frissíti a biztonsági követelményeket a nemzetközi és hazai tapasztalatok figyelembevételével. Legutóbb 2014 decemberében módosultak a követelmények a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Nukleáris Energia Ügynökség ajánlásaival. A követelményrendszerbe beépítették a fukusimai tapasztalatokat és az azt követően elhatározott célzott biztonsági felülvizsgálat eredményeit is.     Az ennek alapján összeállított nemzeti akcióterv végrehajtása megfelelően halad, az elhatározott 51 intézkedésből 17 fejeződött be, a fennmaradó 34 ütemezetten folyik – tette hozzá.     Az elmúlt év legjelentősebb eseményei között említette a főigazgató azt, hogy a hatóság november 14-én kiadta a paksi telephelyen létesítendő új atomerőművi blokkokra vonatkozó telephely vizsgálati és értékelési engedélyt. Emellett november 24-én engedélyt adott az erőmű kettes blokkja üzemidőejének hosszabbítására. A 3. blokk engedélye 2016 végéig hatályos, így az engedélykérelmet idén novemberig be kell nyújtani – fűzte hozzá.
2014 júliusától az OAH felügyeli a radioaktív hulladékok biztonságos kezelését és elhelyezését. Az átvétel zökkenőmentesen megtörtént – számolt be Hullán Szabolcs főigazgató- helyettes. Kiemelt eseményként említette azt is , hogy a Paksi Atomerőmű egyik szervízmedencéjében, 2003-ban megsérült 30 fűtőanyag kazetta sorsa is megnyugtatóan rendeződött azzal, hogy visszaszállították Oroszországba.
Az OAH vezetői elmondták, hogy 2015 májusában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség több mint húszfős nemzetközi szakértőgárdája végez felülvizsgálatot a magyar nukleáris hatóságnál, hogy annak gyakorlatait a nemzetközi elvárásokkal és gyakorlattal összevesse.     Lényeges feladat az új atomerőművi blokk építésére való további felkészülés, amelynek fontos része a létszámnövelés és a képzés – mondta Fichtinger Gyula. Idén hússzal növelik a hatóság létszámát és megkezdik az új munkatársak másfél-kétéves speciális képzését.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .