fbpx

Már csak elektronikusan nyújthatjuk be a hulladékbevallást

2015. január elsejétől megváltozott a környezetvédelmi adatszolgáltatások rendszere. Papír alapú adatszolgáltatás benyújtására a továbbiakban nincs lehetőség: az új rendszer szerint minden környezetvédelmi adatot (hulladékgazdálkodás, levegőtisztaság-védelem, vízvédelem) egy központi számítógépes adatbázisba, az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerbe (OKIR) kell feltölteni.

Megváltozott többek között a hulladékok kötelező adatszolgáltatása is. Tekintsük át a változásokat, s az azokból adódó új feladatokat!

Kinek van adatszolgáltatási kötelezettsége?

A hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség új előírásait a 309/2014 (XII. 11.) Korm. rendelet tartalmazza.

A rendelet alapján adatszolgáltatásra kötelezett:

  • a hulladék termelője
  • a hulladék gyűjtője
  • a hulladék kereskedője
  • a hulladék kezelője.

A hulladék termelőjének abban az esetben kell adatot szolgáltatnia, amennyiben a telephelyén a tárgyévben képződött és birtokolt hulladék összes mennyisége meghaladja

a) veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot,

b) nem veszélyes hulladék esetén – a c) pont kivételével – a 2000 kg-ot,

c) nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot.

Az adatszolgáltatást minden esetben telephelyenként és hulladéktípusonként kell elvégezni!

A nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség alóli kivételek:

– A nevelési-oktatási intézménynek a területén kialakított átvételi helyen átvett papírhulladék után nem kell adatszolgáltatást teljesítenie.

– A hulladéktermelő hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a hulladékgazdálkodási közszolgáltatónak átadott  közszolgáltatás körébe tartozó hulladék után nem kell adatszolgáltatást teljesítenie, annak bevallására a közszolgáltató köteles.

 

Milyen formában kell teljesíteni az adatközlést?

A beiktatott változtatások kapcsán megszűnik a papír alapú környezetvédelmi adatszolgáltatás. 2015-től kizárólag elektronikus úton, az úgynevezett Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programon keresztül lehetséges a bevallások elkészítése.

 

A bevallás elkészítése előtti feladatok

Ügyfélkapu regisztráció

A nyomtatványok beküldéséhez ügyfélkapu regisztráció szükséges, melyet a legközelebbi okmányirodában tehet meg. Fontos: A regisztráció csak és kizárólag természetes személyek számára lehetséges!

ÁNYK program letöltése és telepítése

A bevallások elkészítéséhez az OKIR honlapjáról (http://web.okir.hu/hu/urlapok) kell letöltenünk az ÁNYK programot és a kapcsolódó nyomtatvány csomagokat.

Környezetvédelmi ügyfél jel (KÜJ) és környezetvédelmi területi jel (KTJ) aktualizálása

Az adatszolgáltatás során minden esetben a kötelezettnek fel kell tüntetnie a beadott nyomtatványokon a környezetvédelmi ügyfél jelét (KÜJ) és a környezetvédelmi területi jelét (KTJ). Amennyiben a kötelezett még nem rendelkezik ilyen azonosítókkal, az ÁNYK programon belül a KAR adatlap benyújtásával kell azokat igényelnie.

Amennyiben változás áll fent a kötelezett adataiban, azt 15 napon belül be kell jelentenie a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségnek, ugyancsak a KAR adatlap kitöltésével.

Meghatalmazás kitöltése

A bevallásra kötelezett cégeknek meghatalmazást kell készíteniük azon munkatársaik számára, akik a szervezet nevében az adatszolgáltatást benyújtják és rendelkeznek Ügyfélkapu regisztrációval. Ilyen munkatárs lehet a vállalat környezetvédelmi vezetője, környezetvédelmi megbízottja, stb.

A meghatalmazást ugyancsak az ÁNYK programon keresztül kell elküldenünk, a KAR adatlap csomagban található „MEGH lap” elnevezésű adatlap kitöltésével. Az adatlapon lehetőségünk van egyszerre több személyt is megjelölni.

A bevallás teljesítése

A bevallást hulladéktermelőként évente kell elvégezni, telephelyenként és hulladéktípusonként. A hulladékkezelőnek, gyűjtőnek és  kereskedőnek az átvett nem veszélyes hulladékról évente, az átvett veszélyes hulladékról pedig negyedévente kell adatot szolgáltatnia a területileg illetékes környezetvéldemi és természetvédelmi felügyelőség felé.

Az ÁNYK program segítségével az éves adatbejelentést a HIR-ÉV elnevezésű, a negyedéves bevallást pedig a HIR-NÉ adatlapcsomag kitöltésével és beküldésével kell teljesíteni.

Hulladékbevallás beküldési határideje

A 309/2014 (XII. 11.) Korm. rendelet előírása szerint:

„Az adatszolgáltatásra kötelezett hulladéktermelő a képződött hulladékról évente a tárgyévet követő év március 1. napjáig szolgáltat adatot.”

„A gyűjtő, a kereskedő és a hulladékkezelő

a) a nem veszélyes hulladék gyűjtésre, kereskedelemre és kezelésre történő átvételéről évente a tárgyévet követő év március 1. napjáig; valamint

b) a veszélyes hulladék gyűjtésre, kereskedelemre és kezelésre történő átvételéről negyedévente a tárgynegyedévet követő 8. munkanapig szolgáltat adatot.”

 

Összefoglalva tehát 2015. január elsejétől nemcsak a hulladékbevallást, hanem minden egyéb környezetvédelmi bevallást is elektronikus úton kell benyújtanunk a hatóságok felé. Az elektronikus bevalláshoz szükségünk van Ügyfélkapu regisztrációra, a bevallást elkészítő személy nevére szóló meghatalmazásra, az Általános Nyomtatványkitöltő program és a szükséges adatlapcsomagok letöltésére és telepítésére.

Facebook Comments

One thought on “Már csak elektronikusan nyújthatjuk be a hulladékbevallást

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .