fbpx

A parlamentben zöld utat kapott a hulladéktörvény

Az új hulladéktörvény legfőbb célja, amely ma a parlamentben második olvasatba utalt szabályozás a kedvezőtlen helyzetet megváltoztassa, hiszen manapság a szeméttelepekre kerül a lakossági hulladék kétharmada. A szaktárca azt mondja, a szlovák állampolgároknak meg kell tanulniuk a hulladék szelektálását és újrahasznosítását, hogy Szlovákia a modern, tiszta Európához tartozzék – írja a hirek.sk.

A jelenleg érvényben lévő hulladéktörvény 13 éve hatályos. Új törvényt igyekeztek előkészíteni a jelenlegi környezetvédelmi miniszter, Peter Žiga (Smer-SD) elődei is. A jelek szerint Žigának végül is sikerül tervét véghezvinni. A tárcavezető szerint forradalmi változásra van szükség a hulladékok területén.

A szeparált, szétválogatott hulladék a hulladékfeldolgozók hatáskörébe tartozik, ők a felelősségszervezeteken keresztül gondoskodnak majd róla. Ezáltal megkönnyítik a falvak és a városok dolgát, hiszen jelenleg ők felelősek a teljes lakossági hulladékért. Az emberek csak azért a hulladékért fizetnének, amelyet nem válogatnak szét. A miniszter szerint néhány helyen csökkenhet a hulladékilleték (szemétdíj).

Több párt ellenzi, hogy teljesen új szabályok legyenek érvényben a hulladéktörvény által. A törvényjavaslathoz a tárcák közti egyeztetés során 2665 észrevétel érkezett. Žiga augusztusban megszakította a törvényhozási folyamatot, a törvényt véleményezésre elküldte az Európai Bizottságnak, Brüsszel pedig jóváhagyta a törvényjavaslatot.

Ugyanakkor máig többen úgy vélik, hogy Žiga ellentmondásokkal terjesztette a kormány elé a törvényjavaslatot. Nem ért egyet a javaslattal a Szlovákiai Falvak és Városok Társulása (ZMOS) sem, szerintük ugyanis továbbra is a falvaknak és a városoknak kellene felelniük az illegális lerakóhelyekért a saját területükön. A ZMOS nem érte el, hogy a telektulajdonosok feleljenek értük.

Az új hulladéktörvény megszünteti az Újrahasznosítási Alapot és az exportőrök és importőrök által fizetett újrahasznosítási illetéket. Szélesebb körű lesz az ő felelősségük is – a termékért az exportőrök és importőrök felelnek a termék piacra kerülésétől egészen a termék felszámolásáig. További jelentős változást jelent a vashulladék fizikai személyektől való felvásárlásának szigorítása. A hulladékátvevő-helyek nem fizethetnek majd készpénzzel, a felvásárolt vasat 7 napig a raktárban kell tartaniuk, a felvásárlást kötelezően kamerák ellenőrzik majd.

A törvényjavaslat megtiltja, hogy a szemétlerakó-helyeken szeparált lakossági hulladékot és szétválogatott, biológiailag felbomló hulladékot helyezzenek el. Az illegális lerakóhelyek felszámolásában nagyobb jogköröket kap a rendőrség. Információs rendszert kell kiépíteni, amely feltérképezi a hulladékáramokat.

A jogi norma legkésőbb 2016. januárjától lép érvénybe, hogy mindenkinek legyen elég ideje a felkészülésre és a szerződések megkötésére.

A ZMOS reagált arra, hogy a parlament első olvastban elfogadta a törvényjavaslatot. A szövetség elnöke, Jozef Dvonč hangsúlyozta, hogy nem változik álláspontjuk az illegális lerakóhelyekkel kapcsolatban. A ZMOS álláspontját a médiákhoz is eljuttatta, mely szerint további megbeszélésekre van szükség.

A ZMOS ragaszkodik álláspontjához, miszerint a telek tulajdonosa felel azért, hogy telkén ne jöjjön létre illegális lerakóhely, ha mégis létrejön, a tulajdonos feladata annak felszámolása. A ZMOS ahhoz is ragaszkodik, hogy az EU szabályozása alapján a szélesebb felelősség a szeparált hulladék további válogatására is vonatkozzék, vagyis ezt a felelősségszervezetek tegyék meg, ne a falvak és a városok feladata legyen.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.hirek.sk

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .