fbpx

Csőd szélén az ország legnagyobb hulladékszállítója

Több száz millió forintos járuléktartozást és kintlévőséget halmozott föl az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási (ÉAK) Kft., amely 240 településen 180 ezer háztartásban végez szolgáltatást. A NAV inkasszózta a cég számláját – számol be a nol.hu.

Az adóhatóság egy több száz millió forintos járuléktartozás miatt  több mint 350 millió forintos inkasszóval terhelte meg a nyíregyházi székhelyű Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási (ÉAK) Kft. számláját. A cég kintlévősége csaknem 400 millió forint, ennek következtében a társaság napokon belül döntést hozhat a a csődeljárás iránti kérelem benyújtásáról.

A helyzet különösen súlyos, hiszen az ÉAK Kft. – a fővárost nem számítva – Magyarország legnagyobb hulladékszállító cége, amely 180 ezer háztartásban végez szolgáltatást, 240 településen lát el közszolgáltatási feladatokat. 2011 óta Szabolcs-Szatmár-Beregben kizárólag az ÉAK Kft. üzemeltet megfelelő, B3-as kategóriájú hulladéklerakót, így a lakossági szemét kizárólag ezekben a lerakókban helyezhető el.

A cég tulajdonosa egy megyei hulladék-gazdálkodási társulás, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok hoztak létre, a társulás elnöke Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat fideszes elnöke.

Információink szerint a cég vezetői a súlyos anyagi helyzetről már több hete tájékoztatták a megyei közgyűlés elnökét és a nyíregyházi polgármestert. Igaz, már egy tavalyi tájékoztatóban is jelezték a problémát, hiszen közölték: a kft. 2014-re esedékes teljes járulékfizetési kötelezettsége 710 millió forint lehet, amiből csak mintegy 250 milliót tudnak kifizetni a működés veszélyeztetése nélkül.

Szerettük volna megkérdezni a kft. vezetését arról, hogy miképpen halmoztak föl száz milliós járuléktartozást, s miért nem tudják rendezni a kintlévőségüket, de az ügyvezető igazgatót még nem sikerült elérnünk, a cégnél visszahívást ígértek.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://nol.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .