fbpx

A hulladék művészi újragondolása

A művészek ezeken az alkotásokon keresztül reagálnak a XXI-ik század hulladék gondjaira, felhívva ezzel a figyelmet fogyasztási magatartásunk negatív oldalára. A hulladék feldolgozásának ez egy jó valamint sokszínű módja, ami által a haszontalan kacatok illetve hulladék anyagok újra termékként, avagy éppen művészeti alkotásként öntenek újra formát – írja a delina.hu.

A hulladék művészi újragondolása

A Cellux egy olyan csoport, ahol a gyerekekkel közösen alkotnak, illetve barkácsolnak, kilépve az A/4-es papír egysíkú világából. leginkább városi valamint háztartási hulladékokból dolgoznak, hiszen a környezettudatos nevelés a legfontosabb szempontjuk. A Cellux csoport tagjai közt van iparművész, pszichológus, pedagógus valamint szociológus, így lesz ezen látásmódok sajátos keveréke a Cellux foglalkozások alapja. A kezdő pont egy gondolat, egy beszélgetés, egy mese, egy elképzelt fantáziavilág, de ugyanígy lehet globális társadalmi illetve miért is ne a környezeti kérdés is. A cél a kreativitás, elfogadás, megértés, ökológiai tudatosság, közös felhőtlen alkotás, aktualitás.

A Medence Csoport valamint Szabó Eszter Ágnes például a textil-PVC anyagú óriásplakátokat mentették meg a szemétteleptől valamint adtak nekik még egy sanszot, mint strandtáska, pénztárca, illetve sátor. A táskák óriási népszerűségnek örvendenek, leginkább a nők körében, hisz kinek ne kellene egy olyan táska, amit Ő maga szab ki, s ezáltal csak egy van belőle a világon!? A Random Varroda SBC. egy olyan piaci invenció, ami hagyományokra alapoz, figyelembe veszi az egyes piacok egyedi vonásait valamint ezeken belül hozza létre az aktív részvétel lehetőségét. A helyi adottságok használata, a fogyasztói attitűd átfordítása az alkotói oldalra, új komplex fogalomrendszer kialakítása a cél. Ez illeszkedik a XXI-ik század ökológiai, gazdasági, társadalmi folyamataiba. A környéken mindenki ismeri a Tapolcai piac effektust, ahol 100, 200 Ft-ért ruhákat vásárolnak – mert olcsó-, de aztán mégsem tudják viselni a márkás cuccokat, mert nem pont “rájuk öntötték”. Ez az itt élők számára szinte mindennapos jelenség, ezért a Random Varroda nem csak egy aktuálisan felkapott téma, de régóta létező problémákra nyújt megoldást. Az újrahasználatnak (reuse) ez a formája kifejezetten városi tevékenység, ami leginkább a fővároshoz fűzhető, de úgy látszik, hogy az ebben a zónában zajló használt cikk kereskedelem valamint a vásárló közönség is alkalmas a recycling és a DIY (Do It Yourself/Csináld magad!) felélénkítéséhez. A Random Varroda “Ékszer és Divat” kategóriában elnyerte a REdesign+ Award 2013-at, mely bécsi kiállítással is népszerűsíti az újrahasznosító művészeket.

Balogh Kinga (Cirrhopp recycle) megunt, kinőtt pólókból valósít meg textilékszereket, amelyek szinte már ruhadarabnak tekinthetők. Az adott fonási, szövési, csomózási technikákat kombinálja saját ötletekkel számtalan variációs lehetőségekre tervezve. Textilékszerei puhák, színesek, lendületesek, vagányak, antiallergének valamint bababarátok is, hiszen nem tartalmaznak apró alkatrészeket. A nem titkolt cél a kidobott, megunt ruhadarabok, e módon a hulladék csökkentése valamint a lelkes öröm, amikor egy kinyúlt póló átalakul, s újra felvesszük. A gyerekek szemléletének változtatását véli az egyik legfontosabbnak, mind ökológiai, mind kreatív, mind jövőbeni “önfoglalkoztatási” perspektívákat tekintve.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://delina.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .