fbpx

Várhatóan még az idén befejeződik a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása

Várhatóan még az idén – a második félévben – befejeződik a lakossági hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása Magyarországon – mondta a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

V. Németh Zsolt emlékeztetett: a hulladékról szóló törvény értelmében már csak olyan gazdasági társaságok végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amelyek non-profit módon gazdálkodnak és rendelkeznek hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel, valamint van érvényes hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződésük a lakossági hulladék elszállítására azon a településen, ahol ezt a tevékenységet végzik.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az államtitkár szerint az egyes településeken még meglévő anomáliákat – vagyis, hogy a kommunális hulladék elszállítását végző cégeknek nem kifizetődő a szolgáltatás – megoldja majd az idei év második felében a holding rendszerű állami közszolgáltatás megkezdése. Az állami közszolgáltatói rendszert – az áram, a gáz és a távhőszolgáltatás után – az év második felétől terjesztik ki az ivó- és szennyvíz-, valamint a szilárdhulladék-gazdálkodási tevékenységre is.

V. Németh Zsolt jelezte: addig is, amíg ez megvalósul, azokon a településeken, ahol nem képes a helyi hulladékszállítással foglalkozó cég ellátni feladatait, a katasztrófavédelem ideiglenes közszolgáltató céget jelöl ki. Hozzátette: a tárca jelentős összeggel, több mint 7 milliárd forinttal segíti az anyagi gondokkal küzdő szolgáltatókat tevékenységük elvégzésében, így kompenzálva a veszteségeiket. A támogatásra cégek pályázhatnak, és ez lényegében minden, a hulladékgazdálkodással összefüggő költségre kérhető, kivéve a be nem fizetett hulladéklerakási járulék és az eszközök pótlása.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a rendszer átalakításában jelentős szerepe van a szemléletformálásnak, amelyet segít az idei TeSzedd! akció is. Ez év január 1-jétől elkezdődött az elkülönített lakossági hulladékgyűjtési rendszer alkalmazása az egész országban. Ezekben a hetekben kötik meg szerződéseiket a hulladékszállítást végző szolgáltatók az önkormányzatokkal, mégpedig úgy, hogy a lakossági hulladék elszállítását a házaktól szelektív módon végzik.

“Azt reméljük – mondta V. Németh Zsolt -, és a kezdeti tapasztalatok már ezt is igazolják, hogy az új rendszerrel nagyobb kedvet kapnak az emberek arra, hogy elkülönítve gyűjtsék otthon a hulladékot.” Ehhez pedig elengedhetetlen a szemléletformálás – vélekedett az államtitkár.

Forrás: MTI

Facebook Comments

One thought on “Várhatóan még az idén befejeződik a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása

  • 2015/02/23 at 18:48
    Permalink

    A kötelező házhoz menő szelektív gyűjtés csak a közszolgáltató kötelező feladata az új törvény szerint !? Az ” embereknek meg csak ha nagyobb kedvet kapnak” ???
    És ha nem ???

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .