fbpx

Nyolcmilliárdból folytatódik a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése

Több mint nyolcmilliárd forintos újabb európai uniós támogatásból folytatódik a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése és fejlesztése – közölte a városfejlesztéséért felelős főpolgármester-helyettes.

Szeneczey Balázs a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben tartott sajtótájékoztatón elmondta, a fejlesztés 8,4 milliárd forintos uniós támogatásból, a fővárosi önkormányzat és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF) együttműködésében valósul meg.

A fejlesztés elsődleges célja a fővárosban keletkező hulladék korszerűbb feldolgozása. A beruházás szorosan kapcsolódik a korábbi, ugyancsak uniós forrás bevonásával megvalósuló, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer bevezetéséhez – közölte. Szeneczey Balázs azt mondta, hogy a projekt eredményeképpen tovább csökken a lerakóba kerülő hulladék aránya.

A beruházás elemeiről szólva közölte, a múlt év végén üzembe állított lombdaráló berendezés lehetővé teszi a “nagydarabos” lomtalanítási hulladékok aprítását, így azok hasznosíthatóvá válnak. A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben már folyik a korábbi fémleválasztó berendezés cseréje.

Várhatóan ősszel átadnak két újabb hulladékudvart, amelyek a szelektíven gyűjtött hulladékok átvétele mellett, a nyugati mintákat követve újrahasználati központként is üzemelnek majd. A budapestiek ide tudják majd bevinni a számukra feleslegessé vált eszközöket, amelyek – akár javítás után – mások számára hasznosak lehetnek.

Szeneczey Balázs elmondta, a beruházás keretében két válogató-előkészítő mű létesül a X. kerületben. Az Ezüstfa utcai nagy optikai válogatómű évi 40 ezer tonna szelektív hulladék feldolgozására lesz képes. A Kozma utcai kézi válogatóban már jelenleg is folyik a munka, 14 fogvatartottal.

A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ mechanikai előkezelő üzemmel egészül ki. A kivitelezési munkálatok az év végén kezdődnek meg. Az évi 150 ezer tonna kapacitású üzemnek köszönhetően csökken az anyagában hasznosítható hulladékok lerakásának aránya is.

A központban az év végére gázhasznosító rendszer is lesz. A megtermelt villamos energia fele a teljes telephely áramellátását biztosítja majd, a másik felét az országos hálózatba táplálják – közölte.

Szeneczey Balázs szólt arról is, hogy a hulladéklerakóktól és az égetőműtől távol eső kerületrészekből összegyűjtött kommunális hulladékot fogadja majd egy logisztikai központ, ahonnan a konténerekbe préselt hulladékot elszállítják a lerakóba. Közölte, megkezdődött egy új hulladéklerakó előkészítését, ahol tárolni lehet majd a hulladékhasznosítóban keletkező salakot is.

A főpolgármester-helyettes szólt arról is, hogy egy másik program keretében az év végéig több mint hatvan új hulladékgyűjtő teherautó áll forgalomba.

Horváth Béla, az FKF vezérigazgatója azt mondta, a cég és a főváros elképzelése, célja, hogy a begyűjtött hulladékból minél többet hasznosítani lehessen, és ezt segíti elő a beruházás.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .