fbpx

Március 1: Az Újrapapír Világnapja

Az Újrapapír Világnapja elnevezésű nemzetközi környezetvédelmi kezdeményezés Magyarországról indult. Célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a pazarló papírfogyasztásra, valamint az újrapapír használatának környezetvédelemi előnyeire. A papíriparban 1 tonna termék előállításához minden más iparágnál több vizet használnak fel. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés régóta figyelmeztet: a világ teljes papírfogyasztásának 41 százalékát a papírcsomagolás gyártás adja, amely könnyen, akár 5-10-szer is újrahasznosítható – írja a debrecenbar.com.

Mikor és ki indította útjára a kezdeményezést?

Az Újrapapír Világnapja környezetvédelmi kezdeményezést a Hulladék Munkaszövetség indította el 2006-ban annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet társadalmunk pazarló papírfogyasztására, valamint a papír – mint hulladék és mint természeti erőforrás újrahasznosításának fontosságára.

11164612_l

Miért előnyös környezeti szempontból az újrapapír?

1. Mert az újrapapírral fákat menthetünk meg a kivágástól:
1 tonna papírt 3 tonna fa felhasználásával állítanak elő. A világon évente több mint 300 millió tonna, azaz fejenként átlagosan 48-50 kilogramm papírt használunk fel. A papírfelhasználás az egyes országok gazdasági fejlettségétől is függ. Magyarországon kb. 60-70 kg / fő / év a papírfogyasztás, míg Nyugat-Európában 160-170 kg / fő / év, az USA-ban pedig 300 / kg / fő / év felett van!! 1 tonna papírhulladék felhasználásával 12 felnőtt fát menthetünk meg a kivágástól.

2. Mert az újrapapír révén védjük ez erdőket:
Az ENSZ 2011-et az Erdők Nemzetközi Évévé nyilvánította. Ezért is különösen fontos tudni, hogy bolygónkról évente 13 millió hektárnyi, azaz kb. minden 35 órában egy Budapest nagyságú erdőterület tűnik el, amely veszteség 20%-áért a papírgyártás a felelős. Mivel a papír akár 5-10-szer is újrahasznosítható, az újrapapír gyártásával ez a folyamat jelentősen mérsékelhető lenne.

3. Mert a papírgyártás kifejezetten energiaigényes folyamat:
A papírgyártás a világ teljes energiafelhasználásának 4%-áért felelős. Ez az emberi tevékenység ma a fosszilis erőforrások harmadik legnagyobb felhasználója, 1 tonna késztermékre vetítve pedig a legvízigényesebb ipari tevékenység, amely minden kilogramm papír előállításához 30-40 liter vizet használ fel, habár a legújabb technológiák vízigénye már csak 10 liter / 1 kg papír. Az újrapapír készítése révén a papírgyártás vízigényének 75%-a, energiaszükségletének pedig több mint 60%-a megtakarítható.

4. Mert hozzájárul a klímavédelemhez:
Egy idős fa egy év alatt közel 200 kg-nyi oxigént termel, többet, mint amennyit egy ember egy év alatt felhasznál (178kg O₂). Az újrapapír gyártásával nemcsak fenntartható bolygónk oxigéntermelő képessége, de egyben biztosítható a légkörbe kerülő CO2 megkötése is.

“A világ papírfelhasználásának 41 százalékát a papírcsomagolások gyártása teszi ki, ezért is különösen fontos a háztartásainkban keletkező csomagolási papírhulladékok, köztük az italos kartondobozok szelektív gyűjtése” – mondta Baka Éva, az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. “A csomagolási hulladékok szelektív gyűjtése révén előállítható újrapapír használatával mindenkinek és mindennap tenni kell azért, hogy bolygónk fakitermelése és papírgyártása fenntartható pályára álljon” – tette hozzá a szakember.

Magyarországon az évi átlagos papírfogyasztás 60-70 kg/fő, vagyis mi magyarok évente 700 ezer tonna papírt használunk fel. Iparági statisztikák szerint ebből a papírmennyiségből 400-450 ezer tonnát gyűjtünk vissza és hasznosítunk. Jól újrahasznosítható csomagolási hulladék az italos kartondoboz, amelynek 75 százaléka jó minőségű papír. 1 felnőtt fát megmenthetünk a kivágástól, ha közel 600 kg (20. 000 darab) italos kartont dobozt szelektíven gyűjtünk majd újra papírt készítünk belőle.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://debrecenbar.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .