fbpx

Eredményhirdetés az OKTF NHI Filmpályázatán

A filmpályázatra – amelyet 2014. augusztus 15-én hirdettek meg – 83 filmet készítettek el és küldtek be az alkotóik. Ez négyszer annyi, mint amennyi az első, 2013-ban meghirdetett pályázatra beérkezett. Akkor 18 kisfilmet kaptak.

A két kategória közül a közönséget megdöbbenteni szándékozó OMG – Ezdedurva! volt a népszerűbb, abba 46 pályaművet küldtek be a filmkészítők, míg a LOL – Sírva nevettess! kategóriába 37 film érkezett. A filmpályázat több mint 200 filmkészítőt, közreműködőt mozgatott meg, közülük voltak, akik több pályázattal is indultak. A leglelkesebb alkotópáros 4 kisfilmet készített.

 

OMG – Ezdedurva! kategória:

1. helyezett: Amíg lebomlik…

Készítette: Filkor Gábor (Budapest)

2. helyezett: Palackposta

Készítette: Fonth Eszter (Páty)

3. helyezett: Farost

Készítette: Varga Máté (Debrecen)

 

LOL – Sírva nevettess! kategória:

1. helyezett: Illegál

Készítette: Horváth Tímea (Budapest)

2. helyezett: A futás

Készítette: Kovács Zoltán Frigyes, Balla Gábor, Erlauer Balázs, Préda-Kovács Zsolt, Kapás Zsolt Zsombor, Pap Róbert, Jeddi Ágost (Szeged)

3. helyezett: sZemét

Készítette: Futó László, Omódi Marianna (Pécs)

Különdíj:

Kukában a szemét!

Készítette: Molnár Kristóf (Miskolc)

A Filmpályázatról számokban

A két kategória közül a közönséget megdöbbenteni szándékozó OMG – Ezdedurva! volt a népszerűbb, abba 46 pályaművet küldtek be a filmkészítők, míg a nézők körében „rekeszizomrángást” előidéző LOL – Sírva nevettess! kategóriába 37 film érkezett. A Filmpályázat több mint 200 filmkészítőt, közreműködőt mozgatott meg, közülük voltak, akik több pályázattal is indultak. A leglelkesebb alkotópáros 4 kisfilmet készített.

Rajtuk keresztül pedig vélhetően több ezer emberhez sikerült eljutni, hiszen csak a YouTube megtekintések alapján a döntőbe került filmet 1631 alkalommal tekintették meg. A pályázók átlagéletkora 22,6 év, az alkotók közül a legfiatalabb 12,5, a legidősebb 48 éves. A megmérettetésre 39 egyéni alkotó, 39 csoport és 5 filmműhely pályázott.

A Filmpályázatra szerte az országból érkeztek pályaművek, így Alsóújlak, Baja, Békés, Biatorbágy, Bordány, Budapest és vonzáskörzete, Debrecen, Dombóvár, Dunaújváros, Foktő, Hajdúböszörmény, Kiskunfélegyháza, Kisújszállás, Mátészalka, Mezőtúr, Miskolc, Páty, Pécs, Sajólád, Sátoraljaújhely, Sopron, Szada, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szentendre, Szolnok, Szombathely és Veszprém településről. Sőt, küldtek be filmet a megmérettetésre a határainkon túlról is, Londonból és a romániai Szilágy megyéből, Szilágycseh településről.

A Filmpályázat célja

Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság egyik alapfeladata a társadalmi szemléletformálás elősegítése, a lakosságban a környezettudatos gondolkodás erősítése, a környezetünk védelmével, felelős hulladékgazdálkodással kapcsolatos érzékenység fokozása. A Filmpályázat projekttel a célunk az volt, hogy új utat nyissunk a társadalmi szemléletformálás és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése terén: fiatal, tehetséges filmkészítők bevonásával hozzuk közelebb az emberekhez a hulladékkal kapcsolatos környezetvédelmi és társadalmi problémákat.

A zsűrizésnél olyan szempontokat vettünk figyelembe, mint például a pályamű minősége, eredetisége, az alkotó kreativitása, hogy mennyire érthető a film üzenete, milyen mértékben képes a szemléletformálásra, mennyire illeszkedik a nevezési kategóriába, mennyire megfelelő hulladékgazdálkodási szakmai szemmel és milyen a technikai kivitelezése.

OKTF NHI Kommunikáció

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .