fbpx

Kiépült a környezettudatos rendszer Békésen

A környezet megóvásához hozzátartozik, hogy kevesebb nyersanyagot használjunk fel, és amit lehet folyamatosan visszaforgassunk. Ennek a folyamatnak egy részét a szelektív hulladékgyűjtéssel lehet elérni. Ezt felismerve Békésen már 2012-ben az önkormányzati tulajdonú hulladékgazdálkodási kft. hozzákezdett kialakítani a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszert. A helyi önkormányzat és a Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. folyamatosan, lépésről lépésre tesz azért, hogy a szelektív gyűjtés gyakorlatát napi rutinná tegye a településen.

Ahhoz, hogy ez a szelektív gyűjtés valóban sikeresen működjön, az egyik legfontosabb eszköz a környezettudatos szemlélet kialakítása.  Ne csak az eszközt adjuk meg a lakosoknak, például a szelektív hulladékgyűjtőket, hanem érdekeltté is tegyük őket ebben. Mindezt folyamatos tájékoztatással érhetjük el, hiszen ez mindannyiunk jövőjét szolgálja – nyilatkozta a témával kapcsolatosan Izsó Gábor polgármester.
Békés városában már tavaly év végén kiépült az a komplex hulladékgazdálkodási rendszer, mely a megyében egyedülálló és példaértékű gyorsasággal teremtette meg az uniós elvárásoknak megfelelő hulladékgazdálkodási, közszolgáltatói feltételeket. A három éve működő Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. (BKSZ Kft.) első ütemben létrehozta a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert, második ütemként az építési, bontási hulladék-előkezelő és -hasznosító telepet. Majd sor került egy válogató csarnok megépítésére is, amit a kft. saját erőből valósított meg telephelyén.

A válogatóműben a Békés város lakosságától házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerben begyűjtött, valamint a hulladékgyűjtő udvarból szelektíven külön válogatott hulladékok kerülnek előkezelésre. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetése során több mint 4000 darab hulladékgyűjtő edény kerül ingyenesen kihelyezésre a lakosok részére. A telephelyre beszállított hulladékok válogatása egy 250 m2 alapterületű, fedett csarnokban emberi munkaerővel valósul meg, a begyűjtött hulladékot frakciónként válogatják.  A válogatott hulladékokat bálázzák, és a hulladék-hasznosítónak adják át. Végül tavaly ősszel, utolsó ütemként a komposztáló telep kialakításával példaértékű szakmai előrelépéseket tett a BKSZ Kft. A komposztáló telep mintegy 15 millió forint saját erőből valósult meg, teljes burkolt felülete 1537 m2.

A komposztáló teleppel kapcsolatosan Izsó Gábor polgármester elmondta, hogy a cég egy olyan beruházás-sorozat végéhez érkezett, ami rendívül fontos a város lakóinak. Ilyés Péter, a cég ügyvezetője lapunknak elmondta, a kft. elsődleges feladata az volt, hogy egy komplex hulladékgazdálkodási rendszert hozzon létre majd a jogszabályi előírásoknak megfelelően azt hatékonyan működtesse. Ez hosszútávon hozzájárul ahhoz, hogy a településen lakók tiszta, rendezett környezetben élhessenek. Izsó Gábor polgármester azt is hozzá tette, hogy a korábban elképzelt struktúra a gyakorlatban is jól működik, a lakosok rugalmas hozzáállása nagyban segíti a program sikerét.

Az önkormányzat minden esetben igyekszik fejleszteni a céget. Sikeres pályázati konstrukciónak köszönhetően az elmúlt hónapokban mintegy 35,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Ennek jegyében a városnak lehetősége nyílik egy új, tömörítős rendszerű, hulladékgyűjtő jármű beszerzésére, melyre várhatóan márciusban fog sor kerülni.

Forrás: ÖS MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .