fbpx

Csak muszájból zöldek az adatközpontok?

A Green House Data center széles körű felmérést végzett az adatközpontokat üzemeltető amerikai vállalatok körében, és arra jutottak, hogy még aki zöld és fenntartható is, csak azért, mert a vállalat fenntarthatósági politikája megköveteli – írja a doclernet.hu.

A felmérés igen negatív képet fest a fenntarthatóság és környezetvédelem szempontjából az IT-szektorról, illetve azon belül is az adatközpontokról. A megkérdezettek között technológiai vezetők, rendszeradminisztrátorok és más, magas rangú beosztottak kaptak helyet – azok az emberek, akik az adatközpontok jövőjét formálják. Tőlük derült ki többek között az, hogy a vállalatok 46 százalékánál kizárólag a költséghatékonyság miatt figyelnek oda a fenntarthatóságra.

Azt persze mindenki, aki a zöld adatközpontokért dolgozik, tudja, hogy zöldnek lenni jó, ám eladni a fenntarthatóságot egy vállalat vezetőinek sokszor nagyon nehéz ügy, főleg, ha az nem szolgálja közvetlenül a pénzügyi érdekeket. A megkérdezettek 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a fenntarthatósági törekvéseknek cégüknél egyetlen oka van: hogy a részvényesek szeretnék zöldnek látni és láttatni a vállalatot, azaz javítani renoméját.

A felmérésben részt vevők közül 30 százalék tervez új adatközponti hardvert beszerezni a következő három évben, és 26 százalékuk az adatközpont méretét is bővíti majd. Ehhez képest az összes megkérdezett mindössze 28 százaléka méri precízen energiafogyasztását, és csak nagyon kevesen, 9 százaléknyian használják ki a free cooling, vagyis ingyenes hűtés adta lehetőséget az energiafelhasználás csökkentésére. A hűtésre egyébként is megdöbbentően kevesen figyelnek oda eléggé – még a hőfolyosók lezárásával is csak 16 százalék foglalkozik. S eközben az e-hulladék újrahasznosítására csak 56 százalék figyel oda, pedig ez nem is kíván meg különösebb erőfeszítést.

Összességében a szakértők sem túl bizakodóak, alig több mint negyedük véli úgy, hogy az adatközpontok a következő években odafigyelnek majd energiafelhasználásuk valós idejű követésére. Ugyanakkor 43 százalékuk szerint az adatközpontok 40 százalékában használnak majd a közeljövőben megújuló energiaforrásokat, ami elég biztató kilátás.

Ha más nem, az energiaárak emelkedése egészen biztosan a zöld jövő felé tereli majd az adatközpontokat – így a stratégiát is könnyebb lesz eladni, hiszen a vállalatok közvetlenül profitálhatnak abból, ha megújuló energiákat használnak, figyelemmel követik energiafelhasználásukat és odafigyelnek arra, hogy minél fenntarthatóbb létesítményeket hozzanak létre.

A cikk eredetiben itt olvasható: https://www.doclernet.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .